Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Το ιστορικό κέντρο!


«Το Μαρούσι παλιά πριν από κάποια χρόνια, ήταν ένα όμορφο προάστιο αραιοκατοικημένο, με πολύ πράσινο και με μεγάλες εκτάσεις γης που δεν είχαν χτιστεί», θυμάται και αναπολεί ταυτόχρονα ο Δημήτρης Σμυρνής, γέννημα θρέμμα Μαρουσιώτης.

Ο Δημήτρης Σμυρνής, φέρνοντας στο μυαλό του την πόλη του, πριν ακόμη εξελιχθεί σε μεγαλούπολη, αυτό που είναι σήμερα, ένα τεράστιο πολεοδομικό κέντρο, μας περιγράφει πως άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει η φυσιογνωμία του Αμαρουσίου και πως άρχισε να ανεβαίνει η αξία της γης με την ανοικοδόμηση, καθώς η περιοχή είχε επιλεγεί εξαρχής στο χωροταξικό σχέδιο, για την κατασκευή του Ολυμπιακού σταδίου της Αθήνας.

Σχεδιάστηκε στη συνέχεια το κτίριο του ΟΤΕ και μετέπειτα το Mall, το Golden Hall και το Avenue, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τα οποία έδωσαν διαφορετικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά στο Μαρούσι και άλλαξαν πρακτικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με την έλευση και την εγκατάσταση των μεγάλων εταιρειών, πολυεθνικών επιχειρήσεων και των τεράστιων νοσοκομειακών κέντρων, αποδυναμώθηκε το ιστορικό κέντρο της πόλης και αυτό αποτελεί ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα του εμπορικού κόσμου του Αμαρουσίου, ξεχωρίζει ο Δημήτρης Σμυρνής, ο οποίος επικεντρώνεται στη δημιουργία εμπορικού χαρακτήρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προκειμένου να προσδιορίζεται εμπορικά και να αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά.

Φέρνοντας την ιδέα των open mall από το εξωτερικό, μας επισημαίνει ότι η ανάπλαση του κέντρου και ο καθορισμός μιας τέτοιου είδους εμπορικής ταυτότητας στα στενά σοκάκια της πόλης, θα ταίριαζε πολύ στο Μαρούσι. Μάλιστα είχε γίνει πρόσφατα μία πρώτη συζήτηση στο δήμο.

«...Για μένα η δημοτική αρχή, χρειάζεται να δώσει με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, μορφή και χαρακτήρα στις γειτονιές του Αμαρουσίου, με τη συμπαράταξη των εμπόρων, του δήμου και των ιδιοκτητών...», τονίζει ο Δημήτρης Σμυρνής, επιθυμώντας να ξαναδεί την πόλη που μεγάλωσε, να ξανασφύζει από ζωή και τις παιδικές φωνές, να αντηχούν ξανά στους δρόμους και στις γειτονιές.-Ν.Π.