Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Ένα προάστιο για να ζεις


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Ένα ίσως ξεχωριστό και μοναδικό συνάμα χαρακτηριστικό του Νέου Ψυχικού, που το κάνει να διαφέρει από τα προάστια των Αθηνών, είναι το γεγονός ότι κρατάει αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια, την αίσθηση της γειτονιάς.

Διατηρεί τους στενούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων του, την αλληλεγγύη των δημοτών του και την «αλληλεπίδρασή» τους με την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Οι δραστηριότητες του δήμου Ψυχικού, όπως εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των δημοτών σε αυτές, αλλά και ο τρόπος που συνυπάρχουν καθημερινά οι δημότες, στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις και στα σημεία που συναντώνται από κοινού, είτε στα αθλητικά ραντεβού των παιδιών τους, είτε στις απογευματινές οικογενειακές τους βόλτες, καθιστούν το Νέο Ψυχικό, δικαιολογημένα, ένα προάστιο για να ζεις.

Τα σχολεία του δήμου, κρατούν ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, γεγονός που επιπροσθέτει, τη σημασία των άρρηκτων δεσμών πολιτών και κοινωνικών δομών.

Το πρωινό «ραντεβού», δασκάλων, γονιών, παιδιών, δουλειών, που εναλλάσσεται με πηγαδάκια ομιλιών και μποτιλιάρισμα των οδηγών, είναι ίσως η απόλυτη «κοινωνική» συμβίωση και εξοικείωση των πολιτών.

Το Νέο Ψυχικό, «εκτονώνει» εμπορικά τον αυστηρό, αμιγούς κατοικίας, ρόλο του Παλιού Ψυχικού στην απέναντι πλευρά της Κηφισίας, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταστήματα εστίασης και δημιουργώντας έτσι με αυτό τον τρόπο, μια ακτίνα επιχειρηματικής κινητικότητας και ποιοτικής διασκέδασης.

Η πλατεία της πόλης, αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα συνάντησης των Ψυχικιωτών. Είναι το ραντεβού των εφήβων, το στέκι των γονιών, η εξάντληση των παιδιών.

Το Νέο Ψυχικό αρέσκεται στο να συγκεντρώνει πληθυσμιακές ομάδες διαφορετικού τύπου, στα σημεία της πόλης και η επιτυχία της εκάστοτε διοίκησης, έγκειται στο ότι προωθεί αυτή τη λογική και τη συγκεκριμένη φιλοσοφία λειτουργίας του δήμου, δημιουργώντας, «εστίες» ανάπτυξης δημιουργικής ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι δημότες του το γνωρίζουν και εκείνοι που το επιλέγουν ως νέα κατοικία τους, το επιβεβαιώνουν.

Το Νέο Ψυχικό διαπερνάται από την αύρα της εντοπιότητας, σφίγγει γερά στη γροθιά του, το πρωταρχικό του ενδιαφέρον του για την ποιότητα ζωής των δημοτών του και συμβάλλει τα μέγιστα, στη χαρά της εναλλαγής των γενεών.