Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Ο εκλέγειν και ο εκλέγεσθαι!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Το εκλογικό δικαίωμα, είναι το πιο απτό παράδειγμα ανθρώπινης ελευθερίας και ατομικής βούλησης. Η κρυμμένη ομορφιά των εκλογών, της εκλογικής διαδικασίας, ήταν πάντα, είναι και θα είναι, μια διάχυτη ενέργεια στην ατμόσφαιρα, μια διαρκής, ήσυχη κινητικότητα, μια ήρεμη κοινωνικότητα.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, απ’ το πρωί, σε μια διαρκή μετακίνηση, σε μια εξωστρεφή ανταλλαγή, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, τη δύναμη της επιλογής τους. Σχημάτιζαν πηγαδάκια, συνομιλούσαν, ζητούσαν διευκρινήσεις, ρωτούσαν, περίμεναν στις ουρές, χωρίς διαμαρτυρίες, με αυτή τη γνωστή εσωτερική ησυχία, την εσωτερική ηρεμία. Την ηρεμία που αποπνέει η διαδικασία της επιλογής, που πηγάζει από το συναίσθημα της ελευθερίας.


Κάθε επιλογή άλλωστε, αποτελεί το αποκορύφωμα της πνευματικής μας απελευθέρωσης. Κάθε ψηφοφορία, διαπνέεται απ’ τον αέρα της αλλαγής, της ανανέωσης. Σήμερα, σχεδόν 80.000 υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικού σύμβουλοι, υποψήφιοι περιφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, «παρήλασαν» μέσα από τόνους χαρτί και ψηφοδελτίων και η κερδισμένη ματαιοδοξία του υποψήφιου, πέρασε κι αυτή, για να πανηγυρίσει στο τέλος τη στιγμή, να χειροκροτήσει την υπεροχή.

 
Έχω την εντύπωση όμως, ότι το κλίμα αυτής της ψηφοφορίας ήταν κάπως διαφορετικό. Οι άνθρωποι ήταν πιο χαλαροί, ευδιάθετοι. Είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταμνημονιακή εποχή, που είδα συναισθήματα χαράς να ζωγραφίζονται στις ματιές. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που συνεβαιναν οι εκλογές υπο ανάλογες συνθήκες.

Είναι μαγική αυτή η δημοκρατία, είναι το πολίτευμα της απόλυτης ελευθερίας της επιλογής. Πλησιάζει η ώρα της αναμονής, της προσμονής, της τελικής «εφαρμογής». Η ώρα που ο εκλέγειν, δικαιώνει τον εκλέγεσθαι ως προς την ομορφιά της «αρχής» και της εν δυνάμει ισχύς των όσων έχουν προαναγγελθεί.

Καλά αποτελέσματα!