Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Με ένα βιβλίο συντροφιά…!

.

...γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η εικόνα που αντιπροσωπεύει το Καλοκαίρι, είναι χαρακτηριστική. Ένα βιβλίο αγκαλιά, ένα βιβλίο συντροφιά, στη θάλασσα και στο κύμα, στο λιοπύρι του μεσημεριού, κάτω από τον ίσκιο μιας συκιάς, ενός πλάτανου, στα αλμυρίκια της παραλίας!

27 χρόνια Χαρτόπολις. Ένας χώρος που έχει δημιουργηθεί με αγάπη. Επειδή τους χώρους και τα κτίρια τα ζωντανεύουν οι άνθρωποι, η Ελένη Νικολέλη, είναι ο άνθρωπος, η ψυχή του Χαρτόπολις.


Στέκι καλλιτεχνών, φίλων του βιβλίου, σημείο αναφοράς στο Φάρο Ψυχικού, 27 χρόνια τώρα, όπου κοντοστεκόμαστε να ξαποστάσουμε ως περαστικοί, λέγοντας μια καλημέρα, προσδιορίζοντας τη μέρα, ξεκινώντας, καταλήγοντας ή περνώντας, με λίγη μυρωδιά βιβλίου, με τη μοναδική αίσθηση του βιβλιοπωλείου.

Εμείς, για του λόγου το αληθές πέσαμε πάνω στην Ιφιγένεια Θεοδώρου και στην Νατάσα Βλουτόγλου. Έτσι αυθόρμητα…! Όπως γίνονται όλα τα όμορφα!


Η Ιφιγένεια Θεοδώρου, μας μίλησε για το «Γλώσσα από Μάρμαρο», το τελευταίο της βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στη βία της σιωπής, όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Τι κι αν η ιστορία διαδραματίζεται σε μια πανέμορφη παραλία, τι κι αν οι σελίδες του αποπνέουν αλμύρα, θάλασσα ή καλοκαίρι...Το κεντρικό θέμα του βιβλίου εξακολουθεί να πονάει και να ευαισθητοποιεί. Η βία ενάντια στη γυναίκα, είτε είναι παιδί, είτε σύζυγος, μάνα, ερωμένη, νέα ή ηλικιωμένη, η βία έτσι όπως εκδηλώνεται με λόγια ή πράξεις ...και η ένοχη σιωπή του περίγυρου, εξακολουθεί να αποτελεί κύριο θέμα που χρίζει σοβαρής σκέψης.


Λίγη αγάπη φτάνει, είναι το μήνυμα του βιβλίου. Λίγη αγάπη αρκεί, για να σηκώσεις την πέτρα και να στοχεύσεις τη βία ...
«Μην μένετε αδιάφοροι», «κραυγάζει» η συγγραφέας.
«Αφουγκραστείτε γύρω σας και μιλήστε ...Σπάστε την σιωπή»!

…σαν το πατάρι του Λουμίδη! Με εκδηλώσεις και υπογραφές βιβλίων να λαμβάνουν χώρα στο κτίριο του βιβλιοπωλείου τα Σάββατα, το Χαρτόπολις, στηρίζει τους νέους συγγραφείς, όπως τους καταξιωμένους. Οι φίλοι του βιβλιοπωλείου, έχουν την ευκαιρία να παρευρίσκονται στις καθιερωμένες πλέον συναντήσεις γνώσης και να ανταλλάσσουν τις μοναδικές εμπειρίες διαβάσματος.
         

Σε σημείο κομβικό, που ενώνει το κέντρο με τα βόρεια προάστια, το Χαρτόπολις, έχει τη φήμη της φιλοξενίας και της γενναιοδωρίας. Είναι λίγο σαν το πατάρι του Λουμίδη, το 1970.

Ενημερωμένο έως και τις τελευταίες κυκλοφορίες της ημέρας, η Ελένη Νικολέλη φροντίζει με τους συνεργάτες της, να εξυπηρετεί άμεσα τους αναγνώστες της, με ότι καινούργιο κυκλοφορεί από το χώρο του βιβλίου.