Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Ο δρόμος έχει την δική του ιστορία...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις μεταλλάξεις τις οποίες διέρχονται οι κοινωνίες.

Στις μέρες μας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η αντίληψη πως ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται και διαμεσολαβείται η αισθητική αντίληψη του ανθρώπου δεν καθορίζεται μόνον από φυσικούς και ιστορικούς, αλλά πρωτίστως από τεχνολογικούς και οπτικούς παράγοντες. 

Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες εδραιώνουν σταδιακά την κυριαρχία τους, δια-μορφώνεται μια τάση γενικευμένης δυναμικής της ''δυνητικοποίησης'' που εγγίζει πέραν του ''τρόπου'' πληροφόρησης και επικοινωνίας, τους τρόπους κοινωνικής συνύπαρξης, καθώς το ενεργό ψηφιακό παρόν των τεχνολογιών οδηγεί στη σταδιακή ανάδυση συνθηκών υπερ-συνδεσιμότητας. 

Οι σχέσεις ελαστικοποιούνται σε επίπεδο χώρου και χρόνου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προκύπτει μία γενικότερη προβληματική αναφορικά με την επίδραση των νέων οπτικών μέσων στις διαδικασίες της δημιουργικότητας, της συνεργασίας, της σύνθεσης, της παραγωγής και του αυτοσχεδιασμού ως εργαλείων της πολιτισμικής μας παραγωγής.