Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Το διαμάντι του υπουργείου!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα.

Οι Αθηναίοι παραπονιούνται για την έλλειψη χώρων πρασίνου και σε μία από τις άκρες της πόλης, υπάρχει ένας πνεύμονας πρασίνου, με 700 στρέμματα δάσους, ένα πανέμορφο μέρος, εξαιρετικού φυσικού κάλλους που εδώ και πολλά χρόνια μένει τελείως απρόσωπο, ανεκμετάλλευτο, με τα ιστορικά κτίρια στο εσωτερικό του, να βρίθουν προσοχής.

Το κτήμα Συγγρού, ήταν ουσιαστικά ο κήπος της έπαυλης της οικογένειας Συγγρού, με έντονο δασικό χαρακτήρα. Σήμερα ανήκει στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, η συνέχεια της Γεωργικής σχολής, όπου μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις της Σχολής Αναβρύτων, η διατηρητέα έπαυλη του Αντρέα Συγγρού και φυσικά το εκκλησάκι του Αγ. Αντρέα από το 19ο αιώνα, μοναδικό δείγμα Ορθόδοξης εκκλησίας, γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ.
                                                                                                       

Το κληροδότημα της Ευγενίας Συγγρού, είχε στοχευμένη κατεύθυνση, τη μεταφορά της γνώσης πάνω στις καλλιέργειες. Οι γεωργικές εκτάσεις καλύπτουν τα 200 στρέμματα, όπου μία διαχειριστική μελέτη για την ανάδειξη του πάρκου και του παιδευτικού του ρόλου, δεν έχει γίνει ποτέ, εν έτη 2020.
                                                           

Το νέο συμβούλιο, υπό την προεδρία του νεοαφιχθέντος Νικόλαου Θυμάκη, ενός ανθρώπου της γεωπονίας, κατεξοχήν ειδικού πάνω στο αντικείμενο του πράσινου και της κηποτεχνίας, γεωτεχνικού, με εμπειρία που κανείς άλλος πριν δεν είχε στη διοίκηση του ινστιτούτου, συνθέτει μία εξαιρετική ομάδα καθηκόντων που συγχρωτίζονται με το πνεύμα του υπουργού Μάκη Βορίδη, για την εξέλιξη και αξιοποίηση του κτήματος.                                           
                                                                             

Περπατώντας μαζί του γύρω από τα κτίρια, πραγματικά γίνεται αντιληπτό, ότι ουδέποτε υπήρξε ένας κεντρικός σχεδιασμός πάρκου, με βάση τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής και τις αρχές του σεβασμού του αγροτικού τοπίου του κτήματος, το οποίο κρύβει μέσα του φυτά χαρακτηριστικής μεσογειακής χλωρίδας. Όπως μας αναφέρει ο ίδιος «εδώ υπάρχει μια ολόκληρη γειτονιά που αγαπάει αυτό το μέρος.
                                                                           

Χρειάζεται να αξιοποιηθούν αυτές οι καλλιέργειες που βρίσκονται εδώ και να τις αναδείξουμε. Να γίνει ένας χώρος που να εισέρχονται πιο οργανωμένα. Να μάθουμε στις πιο μικρές ηλικίες πως γίνεται το λάδι, πως βγαίνει η ελιά, το αμπέλι, να γνωρίσουν από κοντά το φυτό της μελιτζάνας, της ντομάτας και να αναδείξουμε τους κήπους. Θέλουμε το κτήμα Συγγρού, να γίνει ένας πόλος έλξης πράσινης εκπαίδευσης, όχι μόνο με την έννοια της οικολογικής συνείδησης ή του περιβάλλοντος, αλλά ως σχολείο δάσους, ότι θα έρθει ένας φορέας, ένας οργανισμός, να κάνει μία δράση. Θα έρθει η Ορνιθολογική εταιρεία να δούμε τα πουλιά. Στόχος μου είναι να φέρουμε δράσεις που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, να προβάλλουμε το μοντέλο κήπος, με προϊόντα.
                                                                           

Άλλωστε είναι και επιθυμία του υπουργού Μάκη Βορίδη, το μουσείο Μελισσοκομίας να αναβαθμιστεί και να μεταφερθεί σε έναν καλύτερο χώρο. Έχω προβλέψει κάποιες κινήσεις και γρήγορα σχετικά θα δείτε κάποιες ενέργειες.
Παραδώσαμε ένα σχέδιο δράσης στον υπουργό, κοστολογημένο με αρκετή εξωστρέφεια, βάσει του οποίου θα συνεργαστούμε με ξένα αντίστοιχα ινστιτούτα γεωπονικών επιστημών, όπου θα ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και θα επισκευάσουμε τα κτίρια», σημειώνει ο νέος πρόεδρος του ΙΓΕ. «Θα γίνει επίσης μία ανανέωση των μαθημάτων της Σχολής, τα οποία φθίνουν και πολλά είναι παρωχημένα. Θα κρατήσουμε την μελισσοκομία, η οποία είναι παγκοσμίου φήμης Σχολή, την Κηποτεχνία, την Ανθοκομία και θα περάσουμε σε κάποια αντικείμενα πιο σύγχρονα και πιο συμβατά με τη σύγχρονη πραγματικότητα
».
                                               

                                                                                                                           
Οι περιφερειακοί δήμοι βοηθούν και συνδράμουν, το αγαπούν. Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας του Νίκου Θυμάκη, του Αντιπρόεδρου Αλέκου Κόκκαλη και του Κώστα Μεταξά, με τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο, στα πλαίσια των ενημερωτικών επαφών της διοίκησης του ΙΓΕ με συσχετιζόμενους με το Ινστιτούτο θεσμικούς φορείς. Άλλωστε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, διατηρεί στενούς και παλαιούς δεσμούς με το Κτήμα Συγγρού, δεδομένου ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, είναι απόφοιτοι της Σχολής Αναβρύτων και μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων.
Είναι η πρώτη φορά φέτος που άνθρωποι της αυτοδιοίκησης μετέχουν στο σχήμα του Δ.Σ και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης, ο Νίκος Χατζής, ο Κωνσταντίνος Μεταξάς, η Μαρία Αναγνώστου, η Γεωργία Ρεμπούτσικα και φυσικά ο Αλέκος Κόκκαλης, ως αντιπρόεδρος, είναι πρόσωπα που μέσα από το ρόλο τους, μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα προκειμένου να αναβαθμιστεί το κτήμα, να προστατευτεί το δάσος και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών του. 
Αυτό το διάστημα ψηφιοποιείται η βιβλιοθήκη και σύντομα θα είναι έτοιμη. Το κτήμα Συγγρού, είναι ένα διαμάντι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
                                               

Ο Νικόλαος Θυμάκης, εκφράζοντας τη χαρά του ως νέος πρόεδρος του ΙΓΕ, καθώς θεωρεί τη θέση παράσημο στην καριέρα του, κάνει λόγο για μια πορεία ειδίκευσης που επιθυμεί να χαράξει, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, είναι αυτό που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην EXPO ΤΟΥ 2022, στη Φλωριάντα της Ολλανδίας, στη σημαντικότερη έκθεση Κηποτεχνίας-Περιβάλλοντος.
Η οργάνωση μιας εθνικής συμμετοχής σε EXPO δίνει την κορυφαία θέση στο ΙΓΕ, που σημαίνει ότι δίνει στη γεωργική πρακτική εκπαίδευση την κορυφαία στιγμή να φτιάξει τον ελληνικό κήπο στο εξωτερικό.