Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Αθλητική παιδεία


Ήταν μία ακόμα ημέρα γιορτής για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Εδραίωσης των σχέσεων, των εκπαιδευτικών δράσεων με κοινωνική προσφορά, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, όπως είναι η άθληση στα σύγχρονα αστικά κέντρα, μέσα από συλλογικές διοργανώσεις και δραστηριότητες.
                 

Ο 4ος Αρσάκειος Δρόμος με αφετηρία και τερματισμό τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης, με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου "Όραμα Ελπίδας" και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, είχε σαν στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ μαθητών των σχολείων, δημοτών, αθλητών και κοινωνικών φορέων της περιοχής, με σκοπό την ανάδειξη των αξιών της κοινωνικής ευαισθησίας, της ευγενούς άμιλλας και της πολύπλευρης καλλιέργειας, αξίες που υπηρετούν με συνέπεια εδώ και δεκαετίες, από την ίδρυσή τους το 1836, τα Αρσάκεια Σχολεία.     

 Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης
Ο Μαραθώνιος δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός, ένας δύσκολος αγώνας δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Μαραθώνιος, είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της ανθρώπινης ψυχής, που θέλει να μεταφέρει στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης. Σε όλα αυτά ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, φιλόλογος και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων - Τοσίτσειων Σχολείων, Γιώργος Μπαμπινιώτης, συμπλήρωσε στην σύντομη ομιλία του πριν την εκκίνηση του αγώνα, πως ο ''Αρσάκειος Δρόμος'' εκπέμπει το μήνυμα της ''αθλητικής παιδείας''. Και πράγματι έτσι δομείται μια κοινωνία ανθρώπων που θα μεταλαμπαδεύσουν αργότερα τις υγιείς αθλητικές αρχές, διαμορφώνοντας έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ένα κόσμο καλύτερο.
           
Η Βίκυ Κουβέλη έχοντας δεξιά της το Δημήτρη Χατζόπουλο
και αριστερά της το Λάμπρο Παπακώστα.
 
Τρεις κορυφαίοι Έλληνες αθλητές, ήταν σήμερα εκεί, τρεις σπουδαίες προσωπικότητες. Η Βίκυ Κουβέλη, απόφοιτη του Αρσακείου, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στην κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης, ο 6ος Ολυμπιονίκης (Ατλάντα '96) στο άλμα εις ύψος, Λάμπρος Παπακώστας και ο επί σειρά ετών Πρωταθλητής Ελλάδας στο άλμα εις μήκος, Δημήτρης Χατζόπουλος. Και οι τρεις τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον Ελληνικό Αθλητισμό από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, ενώ με την σειρά τους, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των συμμετέχοντων, απένειμαν κύπελλα-μετάλλια στους νικητές των κατηγοριών του 4ου Αρσάκειου Δρόμου.


Η Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ως εκπαιδευτικός, που έχει φοιτήσει στο Αρσάκειο, στη σύντομη ομιλία της, δεν έκρυψε την συγκίνησή της που βρέθηκε ξανά στο ίδιο χώρο. Με ένα νεύμα, ένα έντονα οικείο χαιρετισμό (Φωτογραφία), έδειξε πως αφουγκράζεται τον ''παλμό'' των νέων, δηλώνοντάς τους πως από την θέση που βρίσκεται σήμερα, φροντίζει και προσπαθεί για το καλύτερο για αυτούς!
                           

Πλήθος συμμετεχόντων από όλες τις κατηγορίες, μικροί και μεγάλοι αθλητές-μαθητές και βετεράνοι  της άθλησης και της σωστής εκγύμνασης, γέμισαν τους δρόμους της Εκάλης.
                           
                                                               
Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το παρόν ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης (Φωτ.), ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Νίκος Καρυστινός, η Αντιδήμαρχος Καθαριότηττας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Γιούλα Λακαφώση, καθώς επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής, Νίκος Πέππας.
                                        
                    
Μετά τον τερματισμό του... ''μπαμπά''!


Μία ιδιαίτερη ''κατηγορία'' δρομέων, ήταν αυτή των γονέων! Γονείς που συμμετείχαν με τα παιδιά τους μαζί, γονείς με τα νήπια τους στο καροτσάκι, γονείς που απολάμβαναν την αποθέωση από τα παιδιά τους που βρίσκονταν στις ''εξέδρες'' και ''γονείς'' φιλόζωοι... με την συντροφιά του αγαπημένου τους ζώου. Ήταν μία υπέροχη εκδήλωση που άφησε σε όλους μας την ευχάριστη νότα ικανοποίησης που  προσφέρει ο αθλητισμός!

Πέτρος Καστορίνης / North Pages