Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Γιατί, τι άλλο είναι η Ποίηση...



γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Όσο οι βιβλιόφιλοι ''Μένουμε Σπίτι'', επιλογή για την απόκτηση ενός βιβλίου είναι τα e-shops ή τα e-book. Προωθήθηκαν από εκδοτικούς οίκους ως ένα ακόμα, έστω δοκιμαστικό, αντίδοτο στις συνέπειες των κλειστών βιβλιοπωλείων και των... έγκλειστων. 

Αυτές τις μέρες το βιβλίο μπορεί αν δεν είναι ήδη, να γίνει πραγματικός φίλος, χαλαρώνοντας μας και οδηγώντας μας σε μαγικά μονοπάτια. Και ευκαιρία να ανοίξουμε την γωνία των αναζητήσεών μας -αν δεν το έχουμε κάνει- και προς την ποίηση.  

Όταν ρώτησαν την Κική Δημουλά τι είναι ποίηση είπε : ''...Ρωτήστε τη σοφή την άγνοια. Είναι από τα πιο επηρμένα μυστήρια, τα πιο αχανή, και μόνο ικανοποίηση στις παρομοιώσεις δίνεις, αν πεις ότι η ποίηση είναι ένα μείγμα εύγευστων δηλητηρίων σε χρυσά δελεαστικά ποτήρια, ή ότι είναι ο πειρασμός, ο δαίμονας που μπαίνει ξαφνικά στο σώμα του κανονικού, προκαλώντας ένα σεληνιασμό γόνιμο, ή ακόμα ότι είναι ένα είδος ευθανασίας των πραγμάτων που υποφέρουν μέσα μας, είτε ως ανικανοποίητα είτε ως προδομένα... ''

Με τον όρο ''ιριδισμός'', χαρακτηρίζεται στη φυσική το οπτικό φαινόμενο της ανάλυσης του λευκού φωτός πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Με τον ίδιο τρόπο ''τρέχει'' και η πέννα της Αρετής Γουργιώτου στο σαμουά χαρτί του βιβλίου-συλλογής τον ποιημάτων της με τίτλο: ''Έσω Iριδισμοί''. Το βιβλίο των εκδόσεων Βεργίνα που κυκλοφορεί από Σεπτέμβριο 2019 είναι 96 σελίδες.

Αρετή Γουργιώτου: Κατάγεται από τα Φάρσαλα Θεσσαλίας. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως φιλόλογος στην Μέση Εκπαίδευση. Δίδαξε σε Ελληνικά Γυμνάσια και Λύκεια και στο Ελληνικό Κολέγιο Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει: Σε δύο ποιητικές ανθολογίες "Χρώματα ψυχής", "Συνομιλώντας με τον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη" (Εκδόσεις Όστρια 2018), ''Συνομιλώντας με τον Τάσο Λειβαδίτη'' (Εκδόσεις Όστρια 2019), Συνομιλώντας με τον ''Artbur Rimbaud'' (Εκδόσεις Όστρια 2020). Στο διαδικτυακό συλλογικό βιβλίο "Ο Χρόνος και ο Λόγος" του Δ. Γκόγκα. Στην εγκυκλοπαίδεια "Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες" του περιοδικού Κέφαλος Κεφαλλονιάς. Ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε διαδικτυακά blogs. Επίσης συμμετείχε με ποίημά της στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης με θέμα την Ειρήνη. Παράλληλα με όλα αυτά η Αρετή Γουργιώτου έχει συγκεντρώσει λογοτεχνικά και ποιητικά βραβεία για το συγγραφικό της έργο.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ:
http://www.verbooks.gr/e-shop