Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Δεν εφησυχάζουμε...!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Κριτικής σημασίας αποτελεί το γεγονός να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ. Δεν έχουμε τίποτε καλύτερα να κάνουμε. Με τα παραπάνω λόγια, η ιατρική εκπροσώπηση του υπ. Υγείας, διά στόματος Σωτήρη Τσιόδρα, από την καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση των πολιτών, στέλνει το κρυστάλλινο μήνυμα της συνεχούς επαγρύπνησης και της συνεχιζόμενης αυστηρής τήρησης των μέτρων ασφαλείας και προστασίας από τον Κορονοϊό.

Δεν εφησυχάζουμε! Με το ευτυχές δεδομένο της ήπιας εξέλιξης του ιού στη χώρα, έχουμε ένα λόγο επιπλέον να συνεχίζουμε με περισσότερη ενέργεια, αυτό που με απαράμιλλη συνέπεια, ξεκινήσαμε εξαρχής. Να μένουμε στο σπίτι, να μην μετακινούμαστε άσκοπα, να κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ μας στις κοινωνικές μας συναναστροφές,  συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.     


Με ιδιαίτερη συγκίνηση, παρακολουθούμε πολίτες από όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, να βοηθούν, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί με τον τρόπο τους, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού. Απλοί πολίτες ράβουν μάσκες στα σπίτια τους, πολιτιστικοί φορείς, ενδυματολόγοι, ράφτες και μοδίστρες κουστουμιών, έχουν επιδοθεί  σε ένα ανεπανάληπτο αγώνα δρόμου τροφοδοσίας, όπου αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο, με χειροποίητες μάσκες προστασίας από τον ιό. Οι εφοπλιστές, μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα και οργανισμοί έχουν προχωρήσει στην προσφορά οικονομικής ενίσχυσης του κράτους και των υποδομών του για την ομαλή διαχείριση της κρίσης στη χώρα, με προσφορά κλινών και υγειονομικού υλικού, μάσκες, αναπνευστήρων και γαντιών.
                                                                                         

Οι άνθρωποι και το προσωπικό υγείας, στα κέντρα περίθαλψης στη χώρα, έχουν ξεπεράσει εαυτό, τις ημέρες αυτές. Η πολιτική προστασία και οι υπάλληλοι της, αρμόδιοι υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να αποκρουστεί και να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα, την ίδια στιγμή που η οικονομικές εισροές και ολόκληρη η παραγωγική δραστηριότητα μένουν και θα μείνουν "παγωμένες" μέχρι νεωτέρων εξελίξεων. Ο πλανήτης παγκοσμίως θρηνεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανθρωπότητα, παρακολουθεί εμβρόντητη την πρώτη μεγάλη, υγειονομική κρίση του αιώνα, μετά το 1927 και την πανδημία της πανούκλας.

Με μοναδικό μας όπλο τη συνεχιζόμενη πειθαρχία και την αυξημένη επαγρύπνηση, έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, εδώ στη μικρή Ελλάδα, η επιδημία να παραμένει σε ρυθμούς βραδείας αύξησης, με τα στελέχη των υγειονομικών αρχών να διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, σε ένα καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας. Μένοντας προσηλωμένοι στο καθήκον, ίσως αντικρίσουμε την επόμενη μέρα της κρίσης με μικρές απώλειες. Άλλωστε βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής. Ακολουθεί η μέση και η αρχή του του τέλους, σύμφωνα με τη χαρακτηριστικότατη φράση του καθηγητή Τσιόδρα.