Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Κάντο όπως η Ελλάδα..!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Μία χώρα νησί στην Βόρεια Ευρώπη, η Ισλανδία, μία πόλη στην καρδιά της πανδημίας στην Ιταλία ακολουθώντας διαφορετική, πλην έγκαιρη τακτική αντιμετώπισης, από τα απόλυτα σωστά προς το παρόν μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας, βρίσκονται κι αυτές σε κατεύθυνση επιτυχημένης αποδρόμησης από τον κορονοϊό.  

Επελαύνει. Μοιάζει, για την ώρα, ασταμάτητος. Σε χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα κι έχουν γηρασμένο πληθυσμό (Όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία), ο αριθμός των ατόμων που δεν τα κατάφεραν είναι τρομακτικά μεγάλος σε καθημερινή βάση,παγκοσμίως. Ο κορονοϊός φαντάζει- και είναι- ένα αόρατο τέρας που άρπαξε σύσσωμη την ανθρωπότητα από το λαιμό και της προκαλεί ασφυξία, κάνοντας στις απανταχού κυβερνήσεις να ψάχνουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισής του, ούτως ώστε να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Και μπορεί η πλειονότητα των ειδήσεων που κυκλοφορούν να είναι ελαφρώς πιο φωτεινές από το έρεβος, όμως υπάρχουν και πραγματικά καλά νέα, όπως, φερ’ ειπείν, ο δρόμος που ακολουθεί η Ισλανδία ή χώρα μας.

Η μικρή νησιωτική χώρα της Βόρειας Ευρώπης (364.000 συνολικός πληθυσμός) έχει επιλέξει την επιθετική στρατηγική σε ότι έχει να κάνει με τα τεστ στα οποία υποβάλλει τους κατοίκους της. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην Ισλανδία έχουν γίνει 3.787 τεστ και έχουν καταγραφεί 218 περιπτώσεις ανθρώπων που προσεβλήθησαν από τον ιό. Το νούμερο των συνολικών ελέγχων ''μεταφράζεται'' σε 10.405 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ξεπερνώντας κατά πολύ τους αντίστοιχους που γίνονται στη Νότια Κορέα (5.203/εκάτ.), την Ιταλία (2.478/εκάτ.) και την Αγγλία (764/εκάτ.).

Αυτός ο αριθμός φέρνει την Ισλανδία στην πρώτη θέση, ποσοστιαία πάντα, των ελέγχων/εκατομμύριο του κόσμου, κάτι που δίνει φυσικά τη δυνατότητα στους επιστήμονες της χώρας να προβούν σε πολύ πιο αποτελεσματικές έρευνες και να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα, γεγονός που τους παρέχει τη δυνατότητα να έχουν μία πιο ακριβή και συνολική εικόνα της νόσου στην κοινότητα. Ο στόχος της επιστημονικής ομάδας επιδημιολογίας της Ισλανδίας  είναι να μπορέσουν να εξετάσουν ολόκληρη τη χώρα. Έτσι θα μπορέσουν να έχουν πιο σαφή δείγματα για την συμπεριφορά του ιού στο σύνολο της κοινωνίας. Οι περισσότερες χώρες τη δεδομένη στιγμή κάνουν τεστ μόνο σε αυτούς που εμφανίζουν συμπτώματα.
           
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα λένε πως από τους 218 που νοσούν στην Ισλανδία  οι μισοί περίπου είναι ασυμπτωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι μισοί εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά της κοινής γρίπης. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα τόσο για τη μελέτη της αντίδρασης του ιού σε μεγάλη κλίμακα στο εγγύς μέλλον, αλλά είναι δεδομένο πως θα βοηθήσουν και στις μελέτες που θα γίνουν μακροπρόθεσμα για τον Covid-19. Φυσικά, αντιλαμβάνεται κανείς πως η πολυπόθητη τακτική των μαζικών τεστ δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλες χώρες, στην Ισλανδία των κάτω των 400.000 κατοίκων είναι απείρως πιο εφικτό.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτή τη μέθοδο είναι επιστημονικό χρυσάφι, καθώς αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πώς οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή αυτοί που περνούν ήπια τον κορoνοϊό μπορούν να μολύνουν έναν εξωπραγματικό αριθμό συμπολιτών τους και να ''βοηθήσουν'' άθελά τους ή στην περίπτωση της Ελλάδας, πολλές φορές λόγω της ατέρμονης απειθαρχίας ορισμένων, στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Η Ισλανδία, ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλικής πόλης Βο (Καταμεσής των Ιταλικών πόλεων που θρηνούν καθημερινά εκατοντάδες απώλειες), εκεί όπου και οι 3.000 κάτοικοί της υποβλήθηκαν σε τεστ, διαπιστώθηκε ποιοι νοσούν εμφανώς ή χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα, ιχνηλάτησαν επιτυχώς τις επαφές τους, έβαλαν τους 66 που βρέθηκαν θετικοί σε καραντίνα 14 ημερών και κατάφεραν να απαλλαγούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον ιό.
Τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό της, λοιπόν, και επεξεργασία των αποτελεσμάτων μετά το πέρας των ερευνών με τον υπόλοιπο κόσμο, ούτως ώστε να βρεθεί πιο γρήγορα το φάρμακο απέναντι στον κορονοϊό. Η Ισλανδία δείχνει πως μπορεί και, κάπως έτσι, το ποτήρι φαντάζει αίφνης λίγο περισσότερο μισογεμάτο απ’ όσο μισοάδειο.

Αν θέλουμε άπαντες να γεμίσει μέχρι πάνω, έχουμε να κάνουμε μόνο ένα πράγμα, υπομονή!