Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Σκιές στην γηραιά ήπειρο...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

H απουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που έγινε αισθητή στις μεταναστευτικές κρίσεις, ήρθε και ''ενισχύθηκε'' από την πρόσφατη πανδημία. Οι ελιτίστικη αντιμετώπιση των βορείων απέναντι στις μεσογειακές χώρες συν την Πορτογαλία για την οικονομική τους ενίσχυση, έχει προβληματίσει. 

Αυτό που ως αφορμή δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη ένταση ήταν η άρνηση των χωρών μελών της κεντρικής Ευρώπης να ''ανοίξουν'' αεροδιάδρομο στην Ρώσικη βοήθεια για την Ιταλία. Περεμπιπτόντως η Ρωσία έχει αποστείλει τουλάχιστον 15 αεροσκάφη με φορτηγά απολύμανσης, οκτώ ιατρικές ομάδες και προσωπικό 100 ανδρών, από τις μονάδες προηγμένης εκπαίδευσης σε πυρηνικό, βιολογικό και χημικό πόλεμο, στην μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.
       
Η βοήθεια της Ρωσίας στην Ιταλία με εξειδικευμένο ανθρώπινο
δυναμικό και ειδικά οχήματα ενάντια στην πανδημία
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης(!!!), το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι η επιδημία Covid-19 κατέστρεψε την Ε.Ε. και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ. Εντυπωσιακοί αριθμοί για μία χώρα που θεωρείται πυλώνας της Ε.Ε. και είναι ιστορικά ευρώφιλη.

Μετά την ''χαλιναγώγηση'' του ιού το τραγικό θα είναι μεν οι ανθρώπινες απώλειες αλλά το τραγικότερο που θα έχουν υποστεί οι κοινωνίες θα είναι η απώλεια μνήμης. Μία απώλεια μνήμης που θα αφήσει πίσω τον ιό, την καραντίνα και τους νεκρούς. Οι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν την νέα πανδημία, την οικονομική πανδημία της ανέχειας! Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση αφού ήδη σήμερα μειώθηκε το εισόδημα στο 37% των κατοίκων χωρών της G7. Πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν στα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) δηλώνει ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει ήδη πλήξει τα εισοδήματά του ενώ το 8% έχασε ολόκληρες τις αποδοχές του.

Η Ευρώπη χρειάζεται ''Ένα κοινό εργαλείο με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η οικονομική ανοικοδόμηση'' ενώ είναι σαφές ότι απορρίπτονται οι ισχυρισμοί των ισχυρών μελών ότι κάποιοι επιδιώκουν την έκδοση ομολόγων για την κάλυψη προηγούμενων χρεών. Αυτό και μόνο είναι προειδοποίηση για τον κίνδυνο διάσπασης βορρά - νότου, εάν δεν υπάρξει ένας ''βιώσιμος συμβιβασμός''. Παράλληλα λαϊκιστές υπάρχουν παντού - και στον βορρά - και ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις!

Κουβανοί  ιατροί καθώς και νοσηλευτές φθάνουν στην Ρώμη
για να ενισχύσουν την αντίσταση των Ιταλών απέναντι στον ιό
 
Η Ρώμη κατηγορεί σήμερα, εν μέσω ιού, τους εταίρους της, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι τυφλά και εγωιστικά αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία με την έκδοση “κορονο-ομολόγων”. Πολύ περισσότερο σε λίγο χρόνο, μετά το πέρας του Covid 19. Η στάση των κεντροευρωπαίων στο να μην δώσουν αεροδιάδρομο στο Ρώσική βοήθεια προς τους Ιταλούς, η ειρωνική στάση των εταίρων στην βοήθεια που προσφέρουν οι κουβανοί επιστήμονες στους γείτονες μας, δεν θα είναι λόγοι, αυτομόλησης από την Ε.Ε. Η οικονομική κατάσταση της όμως, θα αποτελέσει σοβαρό λόγο να υποστείλει την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας την Αγγλία.
Έχουν υποστείλει αρκετές σημαίες της Ε.Ε. στην γείτονα χώρα 
 Η Ιταλική κυβέρνηση αν και δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της διαπραγματευτικής της ισχύος, γνωρίζει παρολ’ αυτά, ότι η απόφασή της για την παραμονή της ή όχι θα είναι καταλυτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι μια Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία και την Ιταλία δεν υπάρχει, δεν θα μείνει παρά μια ισχυρή Γερμανία η οποία θα συντρίψει ακόμη και τη Γαλλία...