Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Πολυσχιδής πνευματικός πολιτισμός..


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Αν δεν προσδιορίσουμε την έννοια πολιτισμού στην πράξη θα είναι αδύνατο να καταλάβουμε σήμερα τι μας προσφέρει και πόσο μας ωφελεί. Πνευματικά και... υλιστικά!

Ο πολιτισμός που ξεκίνησε σαν κύτταρο από τις μικρές κοινωνίες, πέρασε με τα χρόνια στον ιστό της αστικοποίησης. Με αυτή τη μορφή, προχώρησε στην συστηματικότερη ανάπτυξη των τεχνικών και πνευματικών επιτευγμάτων, ως πολιτιστικών στοιχείων, βοηθούντων των συστημάτων παιδείας, της φιλοσοφίας και των επιστημών. Έτσι χωρίστηκε το κοινωνικό όλον από πλευράς πολιτισμού, σε δύο ομάδες. Επεκτάθηκε, από τη μια μεριά, σε μια πολιτιστική δράση, με τα υλικά και πνευματικά έργα και σε παντοειδείς τεχνικές δραστηριότητες που επιφέρουν ένα πολυδιάστατο θετικό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που ως κοινή ''ετικέτα'' έχει την πολυσχιδή λέξη, ''πολιτισμός'' και επί μέρους τις ''πνευματική ικανοποίηση'', ''καλές τέχνες'', ''οικονομία'', ''περιβάλλον'', ''ανακύκλωση'', ''καλύτερη ζωή''...


Το απόλυτο ολιστικό παράδειγμα συναντάται στα πέριξ της πρωτεύουσας, στην Παιανία στις εγκαταστάσεις της ''Alykon Κυκλική Οικονομία'', που ουσιαστικά είναι ένα πιστοποιημένο κέντρο απόσυρσης και διάλυσης αυτοκινήτων. Πόσα και πόσα συνοδευτικά σλόγκαν επιχειρήσεων μας αφήνουν παγερά αδιάφορους αφού ως επί το πλείστων κανένα δεν ανταποκρίνεται στις παροχές-δράσεις που προσφέρουν. Το σύγχρονο marketing εφευρίσκει σλόγκαν, θετικά ως το να προσεγγίζουν πελάτες αλλά και έξυπνα ώστε να τα ξεχνούν γρήγορα!


Κρατάμε λοιπόν το ''κυκλική οικονομία'' της Alykon και αρχίζουμε το ''οδοιπορικό'' μας στις εγκαταστάσεις της. Ταυτοποιημένα και τακτοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα υγρά των φρένων, των μπαταριών και τα λιπαντικά κινητήρων και κιβωτίων ταχύτατων σε ανάλογους κάδους-συλλέκτες. Τα μεταλλικά ξεχωρίζουν από αυτά του αλουμινίου και τα πλαστικά μία κατηγορία μόνά τους. Όλα έτοιμα με την κατάλληλη επεξεργασία να γίνουν και πάλι χρήσιμα αντικείμενα. Τα καλής κατάστασης ανταλλακτικά είναι εμπορεύσιμα σε εξαιρετικές τιμές για τα αυτοκίνητα που ακόμα κυκλοφορούν! Είναι σαφές πως η Alykon, τιμά με τον καλύτερο τρόπο το συνοδευτικό της σλόγκαν, συμβάλλοντας με την ανακύκλωση (Στην κυριολεξία!) στην οικονομική μελλοντική δημιουργία αντικειμένων. Παράλληλα και με την συλλογή των υγρών, ιδιαίτερα μπαταριών το όλο έργο της Alykon συμβάλει στην περιβαλλοντική προστασία και στο καλύτερο αύριο.


Και αυτό το ''ολιστικό'' που θέσαμε εξ αρχής..; Το συμπλήρωμα δηλαδή ώστε να ολοκληρωθεί η πολυσχιδή πολιτιστική ικανοποίησης βρίσκετε ψηλά! Σε ένα από τα κτήρια των εγκαταστάσεων της Alykon, έχει εγκατασταθεί ένα Volvo. Θα μπορούσε να ήταν ένα απλό αυτοκίνητο που βρισκόταν στην ουρά για την αποσυναρμολόγηση του. Όμως το συγκεκριμένο ήταν ένα ''ζωντανό'' εικαστικό έργο, που του έδωσαν πραγματική ζωή τα καλλιτεχνικά χέρια των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σε ένα από τα μαθήματά τους, το ζωγράφησαν και ουσιαστικά το ζωντάνεψαν με μία άριστη εικαστική τεχνική να σε ''κοιτάει'' σε όποια γωνία κι αν βρίσκεσαι.

Έτσι επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις της Alykon στην Παιανία, αντικρίζοντας το εικαστικό έργο ''Volvo'' κατά την αποχώρησή σου γυρνάς και το χαιρετάς... κι είσαι γεμάτος από την πολυσχιδή λέξη: Πολιτισμός!