Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Τεχνολογία και περιβάλλον!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Μια μεγάλη έκθεση, η μοναδική εξειδικευμένη για το περιβάλλον στη χώρα μας, η Verde Tec / Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, έλαβε χώρα αυτό το τριήμερο στο MEC Παιανίας.

Ο κόσμος των επιχειρήσεων, η τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιοι οργανισμοί και φυσικά η πανεπιστημιακή κοινότητα, έδωσαν το παρόν, παρουσιάζοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για την αποτελεσματική επέμβαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. (Στη Φωτό πάνω οι αντιπρόσωποι της GRGenesis με το γ.γ Διαχείρισης Αποβλήτων του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Βλάσση Σιώμο.)                                                                     


Οι πράσινες τεχνολογίες, η κυκλική οικονομία, νέα προϊόντα και μηχανήματα αιχμής, βρίσκονται στο επίκεντρο, στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων που φαίνεται ότι δεν θα σταματήσουν να πλήττουν και την Ελλάδα από εδώ και στο εξής. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη βιομηχανία, στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ανακύκλωση προϊόντων και υλικών, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, συμμετείχαν μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα ημερίδων και workshop που τους πρόσφερε το Verde.Tec Forum.                                                                  

Ο Δ.Σ του ΕΟΑΝ Νικόλαος Χιωτάκης, δείχνοντας στο Μανώλη Γραφάκο
το σύνολο των δήμων με τα συστήματα ανακύκλωσης που εφαρμόζουν.  
Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ, συμμετείχε στην έκθεση, διοργανώνοντας εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα "Τα Αδειοδοτημένα Συστήματα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, καθώς η πρόσφατη επιβολή τέλους ταφή αφήνει στους δήμους μηδενικά περιθώρια, για να εγκαταστήσουν όλα τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και να εκτρέψουν έτσι μεγάλους όγκους από το ΧΥΤΑ.                                                                        

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημήτρης Καραμίντζιος, με τον Δημήτρη Καρρά
υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Κηφισιάς.
Στο MEC Παιανίας, συναντήσαμε το Δημήτρη Καρρά (Φωτό πάνω), υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Κηφισιάς, ευαισθητοποιημένο κάτοικο Κηφισιάς, σε θέματα ανακύκλωσης, κυκλικής οικονομίας, έξυπνων πόλεων, όπως και στις τεχνολογίες περιβάλλλοντος, όπου είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε για τους τρόπους ενημέρωσης και προσφοράς μεγαλύτερης γνώσης στους πολίτες, προκειμένου να καθιερωθεί και να αναπτυχθεί ως καθημερινή συνήθεια, μεγαλύτερη συνείδηση ανακύκλωσης στον ευρύ πληθυσμό, ώστε ολοένα και περισσότερα προϊόντα καθημερινής χρήσης, να καταλήγουν στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης και όχι στο ΧΥΤΑ, όχι δηλαδή στους πράσινους κάδους.                                                                                


Είναι γεγονός ότι εάν ανακυκλώναμε κατά κόρον, τα προϊόντα και τις συσκευασίες που χρησιμοποιούσαμε, δεν θα έμενε κάτι για το ΧΥΤΑ ή έστω δεν θα έμεναν πολλά. Οι Σκανδιναβικές χώρες λόγω ότι εξαντλούν τα απορρίμματά τους, κάνοντας ανακύκλωση σε ποσοστό 98%, εισάγουν απορρίμματα από ξένες χώρες για την καύση και την παραγωγή ενέργειας για τη λειτουργία των εργοστασίων τους. Ας μην το τερματίσουμε όμως το θέμα και ας μην γινόμαστε υπερβολικοί από τη μια μέρα στην άλλη για τα δεδομένα και τις ελληνικές πρακτικές, όπου η ανακύκλωση επιτυγχάνεται σε ποσοστό 15%. Θα αποτελεί πάντοτε ωστόσο, ένα ερώτημα προς τέρψη, ο αναλογισμός, γιατί δεν γίνεται;
Ο κόσμος των επιχειρήσεων, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δημόσιοι οργανισμοί και φυσικά η πανεπιστημιακή κοινότητα θα δώσουν το «παρών», ώστε να αναδείξουν ό,τι νεότερο υπάρχει, να ενημερώσουν αλλά και να ευαισθητοποιήσουν.

Ο κόσμος των επιχειρήσεων, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δημόσιοι οργανισμοί και φυσικά η πανεπιστημιακή κοινότητα θα δώσουν το «παρών», ώστε να αναδείξουν ό,τι νεότερο υπάρχει, να ενημερώσουν αλλά και να ευαισθητοποιήσουν.Ο κόσμος των επιχειρήσεων, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δημόσιοι οργανισμοί και φυσικά η πανεπιστημιακή κοινότητα θα δώσουν το «παρών», ώστε να αναδείξουν ό,τι νεότερο υπάρχει, να ενημερώσουν αλλά και να ευαισθη