γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα
Ο εορτασμός των 350 χρόνων παρουσίας της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στην Ελλάδα με την ομολογουμένως τεράστια προσφορά τους στον αξιακό χάρτη της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε χθες, σε μια ξεχωριστή, επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό και κοινωνικό έργο που πρόσφερε το τάγμα των Ουρσουλίνων μοναχών, στην πορεία της γυναίκας προς τη διεκδίκηση του δικαιώματός της στη γνώση, καθώς αφοσιώθηκε στη μόρφωση των κοριτσιών, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου, σε μια εποχή που η μόρφωση δεν θεωρείτο αυτονόητο δικαίωμα της γυναίκας.
«Πρωτοποριακό να διδάσκονται μες την τουρκοκρατία και τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ελληνικού κράτους, ξένες γλώσσες, μουσική, ζωγραφική και φυσικά ελληνικά, στις σχολές της Τήνου και της Νάξου. Τρεις και πλέον αιώνες αργότερα, εκείνη η παράδοση παραμένει ζωντανή στο σχολείο της Αθήνας, πέρα από θρησκευτικές, φυλετικές πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις, εξακολουθείτε να διαπλάθεται μαθητές ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, σεβόμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού, όπως σε κάθε ευκαιρία τονίζετε, να γράψει τη δική του ιστορία, να πραγματώσει το δικό του όραμα, να αφήσει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στον κόσμο. Εύχομαι να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό, μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές, το μεγάλο εκπαιδευτικό και αξιακό σας απόθεμα», χρωμάτισε με αξιομνημόνευτο τρόπο με τα λόγια της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδίδοντας την πρέπουσα σημασία στο έργο μιας αταλάντευτης, μακράς εκπαιδευτικής πορείας και διαδρομής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών.
Σήμερα, οι δύο Γενικοί Διευθυντές της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, του Νηπιαγωγείου - Δημοτικού, Δήμητρα Πρελορέντζου και του Γυμνασίου - Λυκείου, Βασίλης Σπυρογιάννης, άξιοι συνεχιστές του πολυδιάστατου έργου της εκπαίδευσης και της μόρφωσης που ξεκίνησαν 350 χρόνια πριν οι μοναχές, διαμορφώνουν σήμερα την εξέλιξη ενός σύγχρονου και καινοτόμου σχολείου, την εξέλιξη ενός ζωντανού οργανισμού, που όπως χαρακτηριστικά τόνισαν στην ομιλία τους, ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που την παράδοση και τη βαριά κληρονομιά που φέρει, τη μετατρέπει σε κάτι καινούργιο, παρακολουθώντας τις κοινωνικές εξελίξεις και τις ανάγκες της εποχής.
Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών ανανεώνεται πλήρως και επαναπροσδιορίζει τη θέση της, σε επίπεδο παιδαγωγικής, διδακτικής, αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής, όπως επισήμαναν τα δύο νέα πρόσωπα στο τιμόνι της διοίκησης των δύο σχολείων, με ένα και μοναδικό σκοπό. Να φροντίζει το παιδί, το μαθητή και τον άνθρωπο.
Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Ζέτα Μακρή, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντρέας Μπουντουβής. Ομιλίες έδωσαν επίσης η Sr Suzan Flood, Γενική Ηγουμένη των Αδελφών Ουρσουλινών, ο Fr Claude Reinhardt, Frere Visiteur της Επαρχίας της Γαλλίας, η Γ.Γ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και απόφοιτη της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών Μαριαλένα Τσιρλή και ο Frere Μάριο Καπέλα, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική ιστορική αναδρομή των σχολείων των Αδελφών Ουρσουλινών στην Ελλάδα. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος και απόφοιτος της Ελληνογαλλικης Σχολής Ουρσουλινών, Μαριλένα Γεραντώνη. Απόφοιτοι της Σχολής, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί, γονείς, φίλοι και υποστηρικτές, κατέκλυσαν το χώρο του θεάτρου και την πανέμορφη αίθουσα του "Ελληνικός Κόσμος", με τα τραγούδια των παιδιών από τη χορωδία του Γυμνασίου - Λυκείου και του Ωδείου Ουρσουλινών - Δελασάλ, να γεμίζουν με τους μαγευτικούς ήχους και τις εξαιρετικές μουσικές επιλογές των μουσικών των σχολείων, το χώρο.