Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Είσαι ενήλικας; Έχεις μήνυμα!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Πόσο σημαντικό μήνυμα έστειλαν σήμερα τα παιδιά μας, παρελαύνοντας με χαρά, στην επέτειο ενός εθνικού μας μύθου!

Ο εθνικός μύθος σχετικά με περιστατικό της Αγίας Λαύρας οφείλετε στον γάλλο περιηγητή και ιστορικό Φρανσουά Πουκεβίλ (1770-1838), ο οποίος συνέγραψε την ''Ιστορία της Αναγεννήσεως της Ελλάδος'' (1824). Η ιστορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, αλλά και μέσω του πίνακα ''Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας'' (1851) του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878), συνεπικουρούμενου -στον μύθο- και του έργου του Νικόλαου Γύζη ''Το κρυφό σχολειό'' (1885). Άλλωστε και ο ίδιος ο Παλαιών Γερμανός δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα απομνημονεύματά του. Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Λαύρας, αλλά στην Πάτρα.

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων. Σπουδαία έως εξαιρετική πολιτική ιδέα απέναντι σε ένα λαό βαθιά ταλαιπωρημένο που είχε εναπόθεση την ελπίδα, σε ανώτερη θρησκευτική δύναμη.

Σήμερα 184 χρόνια μετά την καθιέρωση της επετείου είναι σαφές πως ο μύθος έχει πλέον δημιουργήσει μία πραγματικότητα που προχωρεί σε διερεύνηση των νέων σχέσεων ανάμεσα στη μυθοπλαστική και την εμπειρική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται επί χρόνια στην εκπαίδευση και πορεύοντας στο χρόνο με την ανάπτυξη των τεχνολογιών της άμεσης επικοινωνίας και της μαζικής διάδοσης της πληροφορίας. Η εθνική επέτειος σήμερα για τα παιδιά, σχεδόν όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων είναι χαρά ένεκα της αργίας και για ορισμένα-λίγα που παρελαύνουν μία χαρά ή αγγαρεία!

Θα κρατήσουμε την χαρά των παιδιών που παρελαύνουν και το ότι ο ''εθνικιστικός'' μύθος ευτυχώς δεν κάνει γκελ στα μυαλά των παιδιών μας. Όσο κι αν προσπαθούμε με διάφορα συστήματα που εφευρίσκουμε εμείς οι ενήλικες να τα βάλουμε σε άλλη διαδικασία. Τα παιδιά παρελαύνουν με χαρά και σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν πως δεν συμφωνούν με τα ενήλικα ρατσιστικά, εθνικιστικά και μισανθρωπιστικά, τερτίπια! Οι μαθητές που παρέλασαν σήμερα, σε αυτήν την υπέροχη ηλιόλουστη μέρα, μας διδάσκουν την συναδέλφωση των λαών και την εξάλειψη του μιλιταρισμού. Απλά και μόνο με την διάθεσή τους!