Οι Δήμοι Κηφισιάς και Χαλανδρίου και ο Σύνδεσμος Προστασίας, Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), ξεχώρισαν φέτος για την καινοτομία τους και τις βέλτιστες δράσεις και πρακτικές τους, αποσπώντας εξέχοντα βραβεία σε δύο διαφορετικούς θεσμούς. Στο "Best City Awards 2022" και στο "Greek Green Awards 2022" ο οποίος πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης Verde Tec - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, στο MEC Παιανίας. Ο Δήμος Κηφισιάς, κατέκτησε το χρυσό βραβείο για το Πρόγραμμα Sustainable Energy Positive and Zero Carbon Communities (SPARCs), αποτελώντας και το μοναδικό δήμο που συμμετέχει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος (Photo πάνω), κατά την παραλαβή και των υπολοίπων βραβείων, καθώς
η Κηφισιά διακρίθηκε με δύο επιπλέον βραβεία, για την ιστορική
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς αλλά και για το
πρόγραμμα κομποστοποίησης που εφαρμόζει, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:
«Επιλεγήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με άλλες 6 ευρωπαϊκές πόλεις, υπό πολύ αυστηρά κριτήρια και διαγωνιστικές διαδικασίες στο πρόγραμμα Scarcs. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός αειφόρου δικτύου έξυπνων πόλεων, θετικής βιώσιμης ενέργειας και κοινότητες μηδενικού άνθρακα, προωθώντας επιλογές smart city». Η Τελετή Απονομής των "Best City Awards 2022", πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφέρειας Αττικής όπου αναδείχθηκαν οι κορυφαίες πρακτικές Δήμων και Περιφερειών.
Σε μια άλλη εκδήλωση, στα "Greek Green Awards 2022"στα πλαίσια της έκθεσης Verde Tec - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος στο MEC Παιανίας, ο ΣΠΑΠ κέρδισε το Βραβείο για την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση και Εκπαίδευση. Το Βραβείο παρέλαβαν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος (Photo πάνω), μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχο και Αναπληρωτή Δημάρχου Αμαρουσίου Στέφανο Τσιπουράκη. Το Βραβείο απένειμε στο ΣΠΑΠ ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών & Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας.
Η πρόταση του ΣΠΑΠ επικεντρώθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού για
την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση και αξιολογήθηκε ως η καλύτερη, από τις 57 που υποβλήθηκαν συνολικά από τους ΟΤΑ, για τις βέλτιστες πρακτικές και δράσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος, των τεχνολογιών αιχμής, εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Ανακύκλωσης προϊόντων και υλικών της κυκλικής οικονομίας.
Ο Βλάσσης Σιώμος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για το βραβείο αυτό, τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη βράβευση είναι
μία από τις σημαντικότερες στην 24ετή Αυτοδιοικητική διαδρομή του.
Ένα ακόμα βραβείο για την καινοτομία στη διαχείριση απορριμμάτων, το τρίτο σε διάρκεια 5 χρόνων, απονεμήθηκε στον
Δήμο Χαλανδρίου από το θεσμό των Greek Green Awards, στο πλαίσιο της έκθεσης «Verde.tec - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος», η οποία πραγματοποιήθηκε στο MEC Παιανίας.
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου Χαλανδρίου, ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Κώστας Γερολυμάτος, από τον Πρόεδρο του «Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας»(ΚΑΠΕ) Αττικής, Σπύρο Οικονόμου. Ο Κώστας Γερολυμάτος μίλησε, παραλαμβάνοντας το
βραβείο, για την τεράστια περιβαλλοντολογική
αξία των σωστών πρακτικών στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τα
οικονομική οφέλη που αυτές μπορούν να αποφέρουν στους δήμους. «Το συγκεκριμένο βραβείο για την διαχείριση αστικών
απορριμμάτων με την παραγωγή ενέργειας, αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας που
γίνεται στον Δήμο Χαλανδρίου και μας δίνει ώθηση να συμβάλλουμε, με ακόμη
περισσότερες πράξεις, σε αυτή την αλλαγή υποδείγματος για τα απορρίμματα, που
τόσο έχουν ανάγκη οι πόλεις μας», υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες των Greek Green Awards καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα
των πράσινων τεχνολογιών, της καινοτομίας, της ευαισθητοποίησης του κοινού και
γενικότερα της συμβολής στην πράσινη οικονομία και είναι άκρως σημαντικό, οι δήμοι να αρχίσουν να εναρμονίζονται με τις "πράσινες επιτάξεις" της εποχής, ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Να αναλογιστούμε μόνο αυτόν τον τεράστιο όγκο των αποβλήτων που παράγουμε, καταναλώνουμε και εναποθέτουμε καθημερινά στο περιβάλλον, αν δεν τον ανακυκλώνουμε, σε πόσο εξίσου τεράστια αδιέξοδα, θα καταλήξουμε.