Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Η επομένη των εκλογών


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η αυλαία της τελικής εκλογικής απόφασης έπεσε και η επόμενη μέρα στην πολιτική ζωή της αυτοδιοίκησης υποδέχεται νέα πρόσωπα, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της σε διαφορετικές πολιτικές εκδοχές, σε αλλότινες προσωπικές θεωρήσεις. Ίσως παρόμοιες, ίσως ξεχωριστές.

Όπως και να ‘χει, οι πολίτες αποφάσισαν και με τη δύναμη της επιλογής τους, καλωσορίζουν τα προαπαιτούμενα και εγκαθιδρύουν τα υποτιθέμενα, ξανά, όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε ρητή πολιτική εντολή. Παρακολουθούν τα «μαινόμενα» και αφήνουν τον τελευταίο λόγο, εν αναμονή για τις καλύτερες των προσδοκιών τους. Έτσι πρέπει, γιατί μόνο δίνοντας το μέγιστο της φιλοδοξιών στα πρόσωπα και στις καταστάσεις, εισπράττεται ένα καλύτερο-δυνατό αποτέλεσμα.

Στα Βόρεια Προάστεια, τουλάχιστον για τους τέσσερις δήμους που αρχικά είχαμε ασχοληθεί πολιτικά, στο North Pages, παρουσιάζοντας ορισμένους υποψηφίους της εκλογικής αναμέτρησης, είχαμε ανατροπές, από την πρώτη κιόλας Κυριακή, κάποιες μη αναμενόμενες.


Ξεκινώντας από το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, ο Δημήτρης Γαλάνης, αποτελεί πλέον το νέο, πολλά υποσχόμενο πρόσωπο για το δήμο, αφού απέσπασε το 60,26%, με 7.436 ψήφους και 12 έδρες, έναντι του 39,74%, 4.904 ψήφων και 11 έδρες του Παντελή Ξυριδάκη, του απερχόμενου δημάρχου. 


Συνεχίζοντας στον άξονα που διασχίζει εκατέρωθεν τα Βόρεια Προαστεία, τη Λεωφόρο Κηφισίας και φτάνοντας στο Χαλάνδρι, ο Συμεών Ρούσης, είναι ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52,7%, με 12.653 ψήφους και 13 έδρες, έναντι 47,3% με 11.356 ψήφους και 9 έδρες, του Γεώργιου Κουράση.


Προχωρώντας, το Μαρούσι μίλησε και επέλεξε το Θεόδωρο Αμπατζόγλου με 60,96% και 14 έδρες, έναντι 39,4 του Γιώργου Καραμέρου και 10 έδρες.


Τέλος η Κηφισιά έκανε και πάλι την έκπληξη, επιφυλλάσσοντας για τη δεύτερη Κυριακή τα ευχάριστα για το δήμαρχό της τον Γεώργιο Θωμάκο, τον οποίο και προτίμησε ξανά με ποσοστό 51,89%, έναντι του Νίκου Χιωτάκη, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 48,11%.

Πέραν όμως των αριθμών και αφού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, σιγήσουν οι οχλαγωγοί και τα φώτα της παράστασης σβήσουν, οφείλουμε με μια γενική, «φωτογραφική» περιγραφή, να δώσουμε το «στίγμα» της εικόνας που παρουσιάζουν συνολικά οι δήμοι της χώρας, εν έτη 2019.

Είναι παραμελημένοι και αφρόντιστοι. Η επόμενη μέρα των εκλογών, αφήνει στα αποτυπώματα της κάθε δημαρχειακής διακυβέρνησης σε όλη την επικράτεια, με μοναδικές ίσως εξαιρέσεις, νωπή τη λογική στα πρόσωπα των «ηγετών» της, του «κάνω τα απαραίτητα». Δεν αρκούν όμως πια τα απαιραίτητα. Οι δήμοι κραυγάζουν προσοχής, έχουν γίνει «επαίτες» αλλαγής!