Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Η αξία της χαμένης φύσης!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Το Πεντελικό όρος ή αλλιώς (Πεντέλη), οριοθετεί βορειοανατολικά το λεκανοπέδιο της Αττικής. Το Πεντελικό όρος σε σχήμα πυραμίδας και μέγιστο υψόμετρο 1.109 μέτρων.


Το όρος είναι ξακουστό σε όλο τον πλανήτη για το ''μάρμαρο Πεντέλης'' που χρησιμοποιείται από την κλασική κιόλας εποχή του Περικλέους (5ος αιώνας π.Χ.) για την κατασκευή περίλαμπρων μνημείων, όπως ο πρώτος Παρθενώνας της Ακροπόλεως, αλλά και σύγχρονα κτίρια των Αθηνών του 19ου αιώνα.


Το απείρου κάλους φυσικής ομορφιάς όρος στέκει εκεί που το όρισε η φύση, πλην όμως σήμερα... Η φυσική ομορφιά δεν υπάρχει! Από αρχαιοτάτων χρόνων το ανθρώπινο χέρι ''μάτωνε'' τα σπλάχνα του όρους για να εξορύξει το σπάνιο μάρμαρο, αργότερα αυτό συνεχίστηκε έως και την σύγχρονη εποχή αλλά για την ''παραγωγή'' οικοδομικών υλικών. Να μην αφήσουν τίποτα ζωντανό στα σωθικά της Πεντέλης! Ανθρώπινο χέρι ''ανέλαβε'' να περιποιηθεί και την πλούσια πράσινη πανίδά της... Φωτιές, φωτιές με αποτέλεσμα ειδικά αυτή του 1995, να μην αφήσει άκαυτο ένα κλαδάκι! Ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Άγιο Πέτρο ως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη καιγόταν.

Η ομάδα D-EuZin που ''οδήγησε'' στην πρόσφατη πεζοπορία στην Πεντέλη
με ασφάλεια τους συμμετέχοντες. Ο έμπειρος συνοδός βουνού, Βαγγέλης
Ζηλάκος, η υπεύθυνη οργάνωσης, Μαρία Μαυρομουστακάκη
με τους συνεργάτες τους συνοδούς ''βουνού''.
Όμως υπάρχουν και άνθρωποι με πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα που μπορεί να μην είναι ''φυσιολάτρες'', αλλά ο κοινωνικός τους προσδιορισμός τους οδηγεί σωστά. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ως κάτοικοι μίας τσιμεντούπολης πλέον, την αξία της χαμένης πανίδας γύρω από την Αθήνα. Πολλοί απ' αυτούς κυρίως εθελοντικά με διάφορες δραστηριότητες προσπαθούν για την αναδάσωση και την συντήρηση του ''νέου'' πράσινου που φυτρώνει σιγά-σιγά.


Άλλοι που αναζητούν τον πολιτιστικό τους εμπλουτισμό στην ηρεμία του βουνού, θα κάνουν την βόλτα τους σε αυτό και γίνονται οι σπουδαιότεροι ''πρεσβευτές'' στην παρακίνηση κι άλλων... Έτσι ειδικά τις Κυριακές μόνοι τους ή οργανωμένα θα βγουν στις παρυφές της Αττικής, θα απολαύσουν και θα γίνουν ταπεινοί θεματοφύλακες μίας φυσικής ομορφιάς που δεν μπορεί να την σταματήσει, ανθρώπινο χέρι... Η Πεντέλη ως καιόμενος φοίνικας αναδύεται από της στάχτες της προσφέροντας την ομορφιά και ζωή...


Η ομάδα D-EuZin που αποτελείται από καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Yoga instructor, Pilates instructor, έμπειρους ορειβάτες και συνοδούς βουνού με ιδιαίτερη ερωτική σχέση με την ''καθαρή'' ύπαιθρο ως σύγχρονοι εκφραστές της πραγματικής ζωής, σας βάζουν στο παιχνίδι. Ένα ωφέλιμο παιχνίδι για όλους που εξελίσσετε με εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνει. Πεζοπορία με ασφάλεια και γνωριμία με το βουνό που εκτός από τα υγιή οφέλη έρχονται και τα συναισθηματικά στοιχεία σύνδεσης με αυτό. Και δεν είναι μόνο η πεζοπορία, κοντά στη φύση, γνωρίζετε τρόπους για εναλλακτική σωματική άσκηση Yoga, Pilates και ευρύτερες αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.


Η ομάδα D-EuZin προσαρμόζει το ευ ζην στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής και σας ενημερώνει ακόμα με σεμινάρια που διοργανώνει για θέματα μεσογειακής διατροφής και σωματικής άσκησης.

Η πρόσφατη πεζοπορία της ομάδας D-EuZin στην Πεντέλη ήταν η αφορμή γνωριμίας μας μαζί της καθώς και των 100 και πλέον ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή!

Το σπουδαιότερο δε πως τα γραφόμενα στο site (https://www.d-euzin.gr) ή στις ''μπροσούρες'', δεν είναι απλά οι διαφημιστικές, όμορφες λέξεις. Έμπειροι συνοδοί βουνού, αναλυτική ενημέρωση και σωστές πληροφορίες κι όλα αυτά με χαμόγελο και διάθεση, όπου μία τρίωρη πεζοπορία στην Πεντέλη να αποτελεί διασκέδαση και μαγιά... Μαγιά για τους ''πρωτάρηδες'' στο ''...θέλω κι άλλο...'', ''...πότε θα γίνει η επόμενη..;''