Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Μεταξύ Πανελληνίων, F1 και 4x4!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα.

Κλέβοντας χρόνο απ’ τον ύπνο, την ξεκούραση, τα φροντιστήρια και το σχολείο, ο Βασίλης Μεσημέρης επένδυσε στο χόμπι του με πάθος, έβαλε στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο 4χ4 in Schools και το κέρδισε, ρισκάροντας πολύ σοβαρά τις επιδόσεις του στις πανελλήνιες εξετάσεις, την πορεία του στην πτυχιακή του ζωή. 
                                                                           
Ο Βασίλης Μεσημέρης, αρχηγός της NewGem Motors
με το έπαθλο του πρωταθλήματος από τη land Rover
Ξεκίνησε από το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης, δημιουργήσανε με δύο-τρία άλλα άτομα μαζί, τον Ερμή Μαρίνη, το Χρήστο Γκάγκα και το Στέφανο Καγιούλη, το βασικό πυρήνα μιας ομάδας «μηχανικών», τη NewGen Motors, περάσανε μέσα από τον κυκεώνα του "επιχειρώ" να φέρω εις πέρας ένα project χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας και ζήσανε από πρώτο χέρι την εμπειρία του να επιθυμούν να πετύχουν ένα στόχο, λαμβάνοντας μέρος σε μια μαθητική διοργάνωση παγκόσμιου επιπέδου, χωρίς καμία υποστήριξη από το Ελληνικό κράτος, κερδίζοντας την πρώτη θέση, ένα παγκόσμιο τίτλο!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.                                                          
Το μοντέλο "Ηρακλής" της Land Rover, σε κλίμακα 1/10,
που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα
στο 4x4 in schools 2019 στην Αγγλία
Στο διαγωνισμό παγκόσμιου πρωταθλήματος των F1 in schools που γίνεται στην Αγγλία και είναι χορηγούμενος ουσιαστικά υπό της αιγίδα της Formula 1, λαμβάνουν μέρος ομάδες σχολείων. Σχεδιάζουν ένα αμάξι μικρής κλίμακας, το οποίο τρέχει σε μια πίστα σταθερής τροχιάς και διαγωνίζονται για την καλύτερη αεροδυναμική, την καλύτερη σχεδίαση μονοθέσιου, καθώς και για τα κομμάτια που είναι κοινά με τον διαγωνισμό 4χ4 in schools που είναι: καλύτερη προφορική παρουσία, χαρτοφυλάκιο για τη μηχανολογία, χαρτοφυλάκιο marketing και μια σειρά πολλών άλλων παραμέτρων.


Το 4χ4 in Schools, είναι ένας διαγωνισμός, τον οποίον υποστηρίζει ενεργά η Land Rover, όπου μετά το πέρας των διαγωνισμών γίνονται και ξεναγήσεις στα κτίρια της Land Rover, στο πανεπιστήμιο που ουσιαστικά η εταιρεία χρησιμοποιεί σαν κέντρο ερευνών.
«Εκεί σχεδιάζεις ένα αμάξι κλίμακας, το οποίο πρέπει να το παράξεις απ’ το μηδέν. Αυτό είναι και το στοιχείο που σου δίνει και τους περισσότερους πόντους», μας τονίζει ο Βασίλης. «Όλα βαθμολογούνται στο διαγωνισμό. Με ένα αμάξι του εμπορίου, της ίδιας κλίμακας, μπορεί για παράδειγμα να κερδίσεις τους αγώνες της πίστας, θα πάρεις όμως το 1/3 των πόντων από ένα αυτοκίνητο ιδιοκατασκευή. Το καλύτερο μοντέλο είναι ο συνδυασμός που θα κερδίσει στους αγώνες της πίστας και να είναι ταυτόχρονα ιδιόχειρης κατασκευής», διευκρινίζει ο Βασίλης Μεσημέρης. 
                                                                         

Δύο χώρες έχουν καταφέρει, αυτό που κατάφερε η Ελλάδα, να κερδίσει δηλαδή παγκόσμιο πρωτάθλημα στο 4χ4 και στην F1. H Αυστραλία και η Αγγλία, οι χώρες που έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά αυτούς τους διαγωνισμούς, οι οποίοι διαγωνισμοί δυστυχώς δεν είναι ακόμα αναγνωρισμένοι απ’ το υπ. Παιδείας και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κάποια επιχορήγηση απ’ το κράτος. Μόνο το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» βοηθάει τα 4 τελευταία χρόνια.

Μαζί μας, ήταν και η Αγγελική Σαμαρά,
Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη 
Formula 1 το 2016.
Η Αγγελική Σαμαρά, από τη Θεσσαλονίκη, φοιτήτρια σήμερα στην ΑΣΟΕ, όταν βρέθηκε στο award galla, στη βράβευση της Αμερικής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2015 στη Σιγκαπούρη, ακολουθώντας τον αδελφό της, ήταν η στιγμή που είπε τότε στο μέντορά της, ότι θα ήθελε να βρεθεί στην ίδια θέση και τον αμέσως επόμενο χρόνο, το 2016, κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην F1, ως project manager και marketer, social media imager, τομείς που αποσπούν τα 2/3 της βαθμολογίας στους διαγωνισμούς της F1.

«Στην πορεία της συμμετοχής στο διαγωνισμό, χρειάζεται να μαζέψεις χορηγίες», μας εξηγεί ο Βασίλης, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανταπεξέλθεις στα έξοδα που προαπαιτούνται. «Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν αναγνωρίζει ούτε τα έξοδα για τέτοιου είδους αποστολές».


Και φυσικά, όπως ισχύει γενικότερα, πίσω από ένα υπέροχο παιδί, βρίσκεται ένας υπέροχος γονιός. Ο Γιώργος Μεσημέρης, περήφανος πατέρας και βαθιά συγκινημένος για το αποτέλεσμα μιας μακριάς διαδρομής, σίγουρα του ανήκουν τα εύσημα της πλήρους υποστήριξης του παιδιού του, η κουβέντα που μας είπε στο τέλος, όταν τον ρώτησα πως αισθάνεται είναι χαρακτηριστική: «Χάρηκα που με διαψέυσανε», εννοώντας ότι είχε πλήρη γνώση του ανταγωνισμού στις συμμετοχές, καθώς η Ελλάδα συναγωνιζόταν χώρες πρωτοπόρες στο χώρο.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο Βασίλη, δεν είναι ότι πήρε το Παγκόσμιο κύπελλο στο 4χ4, όσο αξιοθαύμαστο κι αν είναι αυτό, μου άρεσε που ανέφερε όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκε, όσους τον βοήθησαν, δεν άφησε ούτε έναν που να μην σχολιάσει την προσφορά του. Άλλωστε τέτοιου είδους διαγωνισμοί προάγουν το πνεύμα των συνεργασιών.
«Ευθύμιος Μανολόγλου: ο μεγαλύτερος χομπίστας και μέντοράς μας», μου διευκρίνισε, κάνοντας μια μεγάλη παρένθεση για τον Ευθύμη. Όπως δεν ξέχασε να μιλήσει και για το διευθυντή του Λύκειου Φιλοθέης, τον κ. Πέτρο Ματζάκο. 
                                                                                           
Συμπέρασμα: Τι μαθαίνεις από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ακόμα και σε εθνικό επίπεδο; Μαθαίνεις να συνεργάζεσαι, την τέχνη της επικοινωνίας, μαθαίνεις management, σχεδιασμό γραφικών, μηχανολογία, κάνεις φιλίες και γνωριμίες, αλλά πάνω απ’ όλα όμως μαθαίνεις να σκέφτεσαι!
«Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να σκέφτονται, να έχουν κριτική σκέψη και το σχολείο δυστυχώς αυτή την πτυχή, δεν την προάγει». Αυτή τη φράση του Βασίλη θα κρατήσω εγώ ως επίλογο, από ένα παιδί-ενήλικα πια, φοιτητή στη σχολή βιομηχανικής σχεδίασης και παραγωγής και στο τμήμα προγραμματισμού στο Deree, ειδήμων του σχολείου και της εκπαίδευσης.

Από εμάς στο North Pages, ήταν τιμή μας η συνάντηση!