Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Υπό τη σκιά του Κορονοϊού!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Μάθαμε πως να βήχουμε, πως να καλύπτουμε το στόμα μας όταν φτερνιζόμαστε, μάθαμε τους βασικούς κανόνες γενικής υγιεινής, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και πως να τηρούμε καθημερινές αποστάσεις ασφαλείας και προστασίας, λόγω του ξεσπάσματος του Κορωνοϊού παγκοσμίως. 

Η απόφαση του υπ. Υγείας για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, προκειμένου να αποφευχθεί ραγδαία εξάπλωση του Κορωνοϊού στη χώρα, βασίζεται στη λογική της πρόληψης και της προστασίας, καθώς τα παιδιά μπορεί να περνούν τον ιό με ήπια συμπτώματα ή ακόμα και με καθόλου συμπτώματα, εντούτοις, φέρουν τεράστιο κίνδυνο και ρίσκο μετάδοσής του στις ευπαθείς ομάδες, όπου σαφέστατα σε αυτήν και σε καμία πληθυσμιακή κατηγορία, δεν επιθυμούμε δυσάρεστα αποτελέσματα.


Η επιστημονική κοινότητα εξαρχής στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη, απέναντι στην πιθανότητα αντιμετώπισης πανδημίας, διότι όπως ενημερωνόμαστε αδιαλείπτως όλο αυτό το διάστημα, το πεδίο είναι άγνωστο για τους ειδικούς. Παρατηρείται μία αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και μια ευμετάβλητη αντιδραστική συμπεριφορά σε αυτόν, από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν λάβουμε υπόψιν μας την ιατρική γνωμάτευση που αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αρρώστιες, αλλά επίπεδα υγείας στον οργανισμό, τότε ίσως θα μας γινόταν περισσότερο κατανοητό ότι η ιδανικότερη αντιμετώπιση των ιώσεων, των ιών και του Κορωνοϊού, είναι σαφέστατα η εφαρμογή των μέτρων καθημερινής υγιεινής και ο σεβασμός των οδηγιών πρόληψης και προστασίας των ειδικών.

Επιπροσθέτως, η διατήρηση μιας ψύχραιμης στάσης και η κριτική στάση απέναντι στα γεγονότα που χρειάζεται απαραιτήτως να αναπτύξουμε, ίσως βοηθήσει και τα ίδια τα μέσα, να αντιμετωπίζουν την είδηση περισσότερο ρεαλιστικά, διότι ναι μεν είναι είδηση ότι η Ιταλία είναι μια έρημη χώρα, αλλά είναι φυσιολογικό να είναι έρημη. Έτσι πρέπει να είναι. Δεν το σχολιάζουμε με ελαφρύ χαμόγελο στα χείλη μας κυρίες και κύριοι τηλεοπτικοί παρουσιαστές…


Οι υπερβολές και οι ανακρίβειες δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση και χρειάζεται να εντοπίζονται και να αποσαφηνίζονται. Χωρίς πανικό να το περάσουμε κι αυτό. Είναι γεγονός ότι ένα από τα φάρμακα κατά Covid 19, είναι η ψυχραιμία... και η αντιμετώπιση του πανικού μας! 

Ότι μέτρα ατομικής και ευρείας υγιεινής ακολουθούμε σε ένα γενικευμένο ξέσπασμα μιας ίωσης, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση του τρομαχτικού Κορωνοϊού. Όπως οι ευπαθείς ομάδες σε κάθε εξάπλωση μιας γρίπης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απειλής, το ίδιο ισχύει και στα μέτρα αντιμετώπισης του Κορωνοϊού. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με ποικίλες ευαισθησίες στην υγεία τους, καλό είναι να αποφεύγουν να κυκλοφορούν. 

Ο Κορονοϊός απειλεί τις ζωές μας, αλλά περισσότερο απειλητικό είναι το κλίμα που δημιουργείται γύρω από την επικινδυνότητα της κρίσης που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως και τα μέτρα που πρέπει αυστηρώς να τηρηθούν, για να προληφθεί πιθανόν ξέσπασμα πανδημίας.