Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Χορεύοντας στον αέρα!

                         
Χορός στον αέρα, πολύχρωμα χαρτιά ''γλασέ'' δεμένα με ατελείωτα μέτρα σπάγκου στο γαλανό φόντο του ουρανού! Το πέταμα του χαρταετού, παράδοση την Καθαρή Δευτέρα.

Ότι κι αν προσπαθούν να ανακαλύψουν οι φωστήρες της δημοσιογραφίας ή οι μαθητευόμενοι μάγοι ιστορικοί συγγραφείς σε αυτό τον τόπο το πέταμα του χαρταετού είναι λαϊκή παράδοση. Κι όπως κάθε λαογραφική παράδοση συμβολίζει την ψυχική ανάταση και την κάθαρση αυτής μετά από το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Τον χαρταετό τον γνωρίζουν οι Έλληνες στα λιμάνια όταν ταξιδευτές από την Σμύρνη, Χίο, Κωνσταντινούπολη, τα Επτανήσα, Σύρα, Πάτρα έφερναν πρώτες ύλες, χαρτί, σπάγκο για την κατασκευή του. Κατασκευή που σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και αποτελεί ένα όμορφο διαδραστικό ''μάθημα'' για τα παιδιά, που μπορούν να δημιουργήσουν κάτι που θα το δουν να ''πετάει'' στον αέρα. Έτσι αποφεύγουμε και το σημερινό εμπορικό παιχνίδι των πλαστικών χαρταετών που δεν έχουν καν ''συγγενική'' σχέση με τους παραδοσιακούς!
                                     
                                                                               
Το πέταγμα του χαρταετού, ένα παιχνίδια για κάθε ηλικία, μία χαρά για όλη την οικογένεια, απαιτεί χώρο μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, ανωμαλίες ή γκρεμούς του εδάφους και φυσικά όχι σε ταράτσες. Με ασφάλεια λοιπόν μικροί και μεγάλοι νοερά ας πετάξετε μαζί με τον χαρταετό σας και ζήστε την χαρά της ελαφρότητας. Είναι σπουδαία ψυχική απελευθέρωση, είναι μία όμορφη παράδοση...