Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα e-me του υπ. Παιδείας, και η εφαρμογή του e-class, βρίσκεται ήδη στη διακριτική διάθεση των χρηστών της, εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων για την παρακολούθηση μαθημάτων από το σπίτι, εξ αποστάσεως.

Η αξιοποίηση της εκμάθησης με όλους τους τρόπους που διαθέτει η τεχνολογία, χρησιμοποιείται σήμερα, αυτό το διάστημα, σε μια χρονική περίοδο πρωτόγνωρη, η οποία  παρόλ' αυτά, εφαρμόζεται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες επιβίωσης του πλανήτη.

Οι γονείς, μεριμνούν για την εγγραφή των μαθητών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), όπου εκεί και μέσο της ηλεκτρονικής σελίδας του σχολείου τους, έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν και να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπ. Παιδείας, όπου κάθε εβδομάδα θα αναρτώνται τα βασικά μαθήματα του σχολικού προγράμματος, τα οποία και θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ο κάθε μαθητής απ' το σπίτι, κάνοντας και τις σχετικές εργασίες.


Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπαιδευτικοί από κάθε σχολική μονάδα, θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους μαθητές τους και να είναι διαθέσιμοι να επιλύσουν, να απαντήσουν και να σχολιάσουν κάθε πιθανή απορία. Παράλληλα, πέραν των νέων μαθημάτων που δίνονται κάθε εβδομάδα, υπάρχει η δυνατότητα των ενδεικτικών δραστηριοτήτων εμπέδωσης της διδαγμένης ύλης, καθώς και δραστηριότητες φιλαγνωσίας, όπου τα μέλη-εκπαιδευτικοί του ψηφιακού τμήματος, προτείνουν βιβλία στα οποία υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τους μαθητές και στη συνέχεια αργότερα θα μπορούν οι ίδιοι να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Οι δημιουργικές εργασίες – δραστηριότητες, στις μεγαλύτερες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου και ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, είναι δυνατόν να αποτελέσουν σημαντικό παιδαγωγικό εργαλείο που θα ευνοήσει έστω και εξ αποστάσεως την οικοδόμηση της κοινότητας μάθησης, τη δημιουργία συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων αξιοποίησης της βιβλιοθήκης (libraryskills) και την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών.

Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο: 
http://www.iep.edu.gr/el/component/k2/content/81-%20dimiourgikes-ergasies-lykeiou-2018-201