Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Χρυσός υδροβιότοπος!


 γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Σε απόσταση 28 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μόλις 13 από την πλατεία Κηφισιάς, στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, η λίμνη Μαραθώνα αποτελεί ιδανική επιλογή για μία σύντομη απόδραση από την καθημερινότητά μας...

Οποιαδήποτε εποχή η βόλτα θα σας γεμίσει με την αλλαγή του μαγευτικού τοπίου σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Το πράσινο, και η τεράστια, έκτασης τεχνητή λίμνη, έκτασης 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων συνδυάζετε με την άνθηση των λουλουδιών, το καλοκαίρι με τα ώχρα χρώματα των ξερών χόρτων και τώρα αυτή την εποχή με τα κορεσμένα ''ζωντανά'' χρώματα της φύσης!
                         

Η Λίμνη του Μαραθώνα δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Σχηματίσθηκε από την ανέγερση φράγματος στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Ακόμα και σήμερα η λίμνη αποτελεί το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Σήμερα πλέον όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας. Το φράγμα κατασκευάσθηκε από την αμερικανική εταιρεία ''Ulen'' (Η οποία διατήρησε, την ιδιοκτησία της εταιρείας υδρεύσεως της πρωτεύουσας μέχρι το 1974). Η κατασκευή του φράγματος διήρκεσε από το 1926 μέχρι το 1929.
               

Επισκέπτοντας την λίμνη έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε από κοντά το εντυπωσιακό αξιοθέατο που αποτελεί και τον κορυφαίο υδροβιότοπο της Αττικής.Υδροβιότοπος που αντέχει από την φύση του σε κάθε νόμιμη ή παράνομη επέμβαση του ανθρώπου. Κι ως προς τις νόμιμες είναι γεγονός πως η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης A.E. (ΕΥΔΑΠ) που έχει την ευθύνη της λίμνης την προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο. Κατά καιρούς, παράνομες δραστηριότητες ''ταλαιπώρησαν'' κυρίως με φωτιές το περιβάλλον, εν τούτοις η φύση, έχει πραγματικά αντισταθεί και σας... καλεί!
                                               

Επισκεφτείτε την και περιπλανηθείτε στους χώρους της ΕΥΔΑΠ που περιβάλουν το φράγμα που παραμένουν ακόμα ''παρθένοι''. Περπατήστε πάνω στο φράγμα, και απολαύστε ένα σπάνιο υδάτινο τοπίο. Θα σας μείνει αξέχαστη η βόλτα, όσες φορές κι αν πριν έχετε πάει! 

Τέλος στα βόρεια της λίμνης βρίσκεται και το ομώνυμο all day lounge restaurant cafe, το ''Fragma'' προσφέρεται για χαλαρές στιγμές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θέα πραγματικά μαγνητίζει τα βλέμματα, καθώς το μάτι χάνεται στο πανέμορφο τοπίο.