Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Δοκιμή για ένα μήνα!


γράφουν Ανδρονίκη Παντιώρα, Πέτρος Καστορίνης

Την αντίστροφή μέτρηση μέχρι την εφαρμογή γενικού lockdown, διανύουμε από χθες, καθώς έχουμε περάσει ήδη το κατώφλι των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων έναντι στον ιό, προκειμένου να αποφύγουμε μαζικότερη έξαρση των κρουσμάτων και να προλάβουμε πιθανή κατάρρευση του συστήματος υγείας. 

Το δεύτερο κύμα του ιού που για τόσο καιρό συζητούσαμε, είναι εδώ. Οι λοιμωξιολόγοι ένας, ένας με τη σειρά τους, και οι επιστήμονες της πρώτης γραμμής, αρχής γενομένης, του πρωτεργάτη της ενημέρωσης, αγαπητού Σωτήρη Τσιόδρα, πέφτουν στην παγίδα των πολιτικοποιημένων εξαγγελιών. Μη τυχόν και παρεκκλίνουν της κυβερνητικής γραμμής, όπου μαζί με όλα τα μέσα ενημέρωσης της "λίστας Πέτσα", δημιουργούν αυτή την έντονη βαβελική κατάσταση, στην ''κούρσα'' της υποτυπώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, για να δικαιολογήσουν τα αργύρια που τους τύφλωσαν, απέναντι στην αληθινή ενημέρωση. Πλην εξαιρέσεων σαφώς.
                                                                                    

Βέβαια, η πιο εύστοχη επιστημονική ατάκα που ειπώθηκε, μέσα στον κυκεώνα των αναλύσεων, των απόψεων των ειδικών και των επιστημονικών τοποθετήσεων ήταν η εξής, ότι ένα μεγάλο lockdown, είναι πάντα καλύτερο από ένα μικρότερο lockdown, συνειδητοποιώντας πραγματικά την ορθότητα αυτής της έκφρασης. 

Κάθε δέκα χρόνια στην δίνη μιας ''πανδημίας''. Το 2000, ήταν το χρηματιστήριο και η οριακή πλειοψηφία του Κώστα Σημίτη. Δέκα χρόνια αργότερα τα χρήματα χάθηκαν, όταν οι ευρωπαίοι "φίλοι" μας, έπαψαν να μας εμπιστεύονται. Σήμερα, εν έτη 2020, εμφανίζεται ο ιός! Μία στην κυριολεξία πανδημία, όπου αναγκαστήκαμε να κλειστούμε στα σπίτια μας και σίγουρα θα ξανακλειστούμε για να προφυλάξουμε την υγεία μας, με συνέπειες την μείωση του τζίρου, την διάλυση της ''βαριάς μας βιομηχανίας'', του τουρισμού, και την ύφεση, μεγαλύτερη από ποτέ. 

Την ίδια στιγμή, εργασιακό νομοσχέδιο βάσει του οποίου καθιερώνεται η τηλεργασία και η νέα ψηφιακή εποχή, βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο φέρνει πραγματική καλυτέρευση, βελτίωση και ψηφιακή επανάσταση στις εργασιακές σχέσεις. 

Ακολουθώντας λοιπόν τα βήματα της Ευρώπης, όπου Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν την εφαρμογή γενικού και μερικού lockdown αντίστοιχα και εφόσον η διάλυση πλέον και της παραμικρής αμφιβολίας για τη χρησιμότητα και τη χρήση της μάσκας στην καθημερινότητά μας, δεν μας αφήνει περιθώρια για περαιτέρω αμφιβολίες ή αμφισβητήσεις και πόσο μάλιστα εν όψη του ερχομού του Χειμώνα, η ζωή μας με τον ιό, έχει αρχίσει να μας γίνεται μια δυνατή, αξέχαστη, συνήθεια. 

Εις αποφυγή των χειρότερων με την καθιέρωση τουλάχιστον των νέων μέτρων που θα ανοίξουν ένα άλλο κεφάλαιο στη ζωή μας και θα δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα αυτή τη φορά, λίγο  διαφορετική από εκείνη του Μάρτη, ελπίζοντας ότι θα προλάβουμε περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται και επηρεάζει διαφορετικά το ανθρώπινο σύστημα.