Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Για την Πεντέλη που αγαπάμε...!


 γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η αγαπημένη μας και πολυπαθής Πεντέλη, το πανέμορφο βουνό της καρδιάς μας στο βόρειο τομέα της Αττική, αρχίζει ξανά να αναπνέει, μετά από τα τελευταία 20 μαρτυρικά χρόνια ζωής της. 

Άνθρωποι που ράγισαν οι καρδιές τους, με τις φωτιές που μαύρισαν τα σωθικά της, τη στήριξαν και την βοηθήσανε να ξαναγεννηθεί απ' τις στάχτες της, την προστατεύουν μέχρι και σήμερα και επί πολλά χρόνια, μέρα νύχτα, για να μην "ξαναπονέσει", ούτε στο στο ελάχιστο πια. Ο Σύνδεσμος Προστασίας του Πεντελικού όρους, ο Σ.Π.Α.Π, μετρά πολλά χρόνια ζωής, από το 1992, με μια ανεκτίμητη δράση, που δεν υπολογίζεται, μήτε σταθμίζεται με μέτρα και μεγέθη, η έκταση της συνεισφοράς του. Είναι το άγρυπνο βλέμμα της Πεντέλης, το ακούραστο μάτι που παρατηρεί και ελέγχει κάθε κίνηση που πιθανόν να ελλοχεύει κίνδυνο για το μονάκριβο βουνό μας.                                                          

Η δράση του Σ.Π.Α.Π δεν περιορίζεται στην πρόληψη, τη φροντίδα και την προστασία της Πεντέλης. Αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό περιβαλλοντολογικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επικεντρώνεται επισταμένως στην ενημέρωση και την εκπαίδευση πολιτών και μαθητών πάνω σε περιβαλλοντολογικά θέματα, προσπαθώντας κυρίως να ευαισθητοποιήσει όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και να διευρύνει τις συνειδήσεις, ανοίγοντας τους ορίζοντες της γνώσης σχετικά με την αγάπη και την προστασία του βουνού.                                                          


Ο Βλάσσης Σιώμος είναι η καρδιά του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του οργανισμού, που με την αγάπη και την ενέργεια που διοχετεύει καθημερινά, κρατά ζωντανό ένα ολόκληρο σύστημα διαχείρισης, οργάνωσης, συνεργασίας, επικοινωνίας και διεκπεραίωσης, με σοβαρό το διακύβευμα, τη ζωή και την ύπαρξη του δάσους. Ο ρόλος του και η θέση του κρίσιμη και λεπτή. Η συμβολή του στην εμπλοκή και την κινητοποίηση των ανθρώπων στις συμμετοχικές διαδικασίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, καθοριστική. Η ευθύνη μεγάλη. Μόνο με βαθιά αγάπη, εμπειρία και στοχευμένη δράση, όπως ο ίδιος διαθέτει, προχωρά ένα ουσιαστικό έργο όπως είναι αυτό της διαφύλαξης του Πεντελικού και εξελίσσεται επί της ουσίας.