Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Η γιορτή των αστεριών!


γράφει η Ανδρονίκη Πάντιώρα

 Η 21 η Οκτωβρίου, είναι γνωστή στους κόλπους της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών ως «Ημέρα των Αστεριών». Είναι η ημέρα της εορτής της Αγίας Ούρσουλας, προστάτιδας του Τάγματος των Αδελφών Ουρσουλινών, όπου με την προσφορά τους στην παιδεία και τον πολιτισμό, καλλιεργούν επί τρεις αιώνες τώρα μια "ευγενική" στάση ζωής, μεταδίδοντας σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης.

Φέτος μάλιστα η Σχολή γιορτάζει την επέτειο των 350 χρόνων παρουσίας της στα ελληνικά εκπαιδευτικά δρώμενα. Στις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, η φετινή γιορτή των "αστεριών" των μαθητών, των παιδιών, τα οποία είναι αυτά που καθορίζουν τον παιδαγωγικό μας προσανατολισμό, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, όπου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα απευθύνει χαιρετισμό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ ένα ξεχωριστό γεγονός επίσης, θα λάβει χώρα. Η Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, Μαριαλένα Τσίρλη, ως εκλεκτή απόφοιτος του σχολείου, θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη. 
                                                                             

Ο νέος γενικός διευθυντής του γυμνασίου και του λυκείου Βασίλης Σπυρογιάννης, θα μιλήσει στους μαθητές για τη σημασία των αρχών και των αξιών που διέπουν το συγκεκριμένο σχολείο, ένα σχολείο που σέβεται τη διαφορετικότητα, που αγαπά την προσπάθεια και τη γνώση και δεν σταματά να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις. 
                                                                                  

Η Δήμητρα Πρελορέντζου, είναι το νέο πρόσωπο στη γενική διεύθυνση του νηπιαγωγείου και δημοτικού της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στο Μαρούσι και θα απευθύνει με τη σειρά της, το δικό της μήνυμα για τον εορτασμό και το παιδαγωγικό έργο που συντελείται στο σχολείο. Η «Ημέρα των Αστεριών» φέτος, θα συναντήσει  τις «Ημέρες Ειρήνης» των Λασαλιανών Σχολείων, όπου θα γίνει διαδικτυακά μεταξύ των μαθητών μια μοναδικής αξίας ανταλλαγή της παράδοσης και της πνευματικής τους παρακαταθήκης.  
                                                                                

Συναντώντας τη Δήμητρα Πρελορέντζου στο χώρο του σχολείου στο Μαρούσι, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της και να αναπτύξουμε τα εκπαιδευτικά βήματα της Ελληνογαλλικής Σχολής των Ουρσουλινών, του μακροβιότερου εκπαιδευτηρίου στην Ελλάδα, από το 1670, το οποίο παρέχει στους νέους μία ανεκτίμητη εκπαιδευτική προσφορά.