Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Φύση και φυσικά φαινόμενα!


ρεπορτάζ  Ανδρονίκη Παντιώρα, Πέτρος Καστορίνης

Η ξαφνική αλλαγή του καιρού πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε κατά τόπους στην Αττική ακραία φαινόμενα, με αποτέλεσμα σοβαρές φυσικές καταστροφές. Στο Ηράκλειο και τη Νέα Ιωνία, ένας τοπικός ανεμοστρόβιλος, ξερίζωσε δέντρα και άνοιξε στα δυο, κολώνες της ΔΕΗ.

Συναντήσαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο, τη Λουκία Κεφαλογιάνη, Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής, επί τόπου στο σημείο όπου η περιφέρεια συγκέντρωσε όλους τους κορμούς και τα κλαδιά των κομμένων δέντρων που ξεριζώθηκαν από τον αέρα και τις δυνατές καταιγίδες που έπληξαν την Αττική.

Συνομιλώντας μαζί της, η Λουκία Κεφαλογιάννη, μας έκανε γνωστή μια πολύ σημαντική κυκλική δραστηριότητα ανακύκλωσης που ακολουθεί η περιφέρεια, με τα κλαδιά των δέντρων, τα φύλλα και το γρασίδι, το πράσινο των κήπων και της φύσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού οι κορμοί υλοτομήθηκαν και διοχετεύτηκαν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ως καύσιμη ύλη, όλος ο υπόλοιπος όγκος των κλαδιών, των φύλλων και του πράσινου που άφησε πίσω της η μανία της φύσης, θα πολτοποιηθεί, θα ανακυκλωθεί και θα επιστρέψει στους δήμους, όπου θα χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα στο χώμα.

Η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, για την δημιουργία ενός "Πράσινου Σημείου", όπου θα συλλέγονται όλα τα κλαδιά και τα φύλλα των δήμων που συγκεντρώνονται έξω απ' τις αυλές μας και που κατακλύζουν τα πεζοδρόμια όταν καθαρίζονται οι κήποι των σπιτιών μας, θα πολτοποιούνται και θα ανακυκλώνονται, καθώς τα φύλλα και τα κλαδιά είναι οργανικά απόβλητα και θεωρείται το υλικό εξαιρετική πρώτη ύλη - τροφή για το χώμα. Σύντομα μάλιστα πρόκειται να τρέξει καμπάνια ενημέρωσης της περιφέρειας για τη χρήση των καφέ κάδων και των οργανικών αποβλήτων.                  


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας και της έντασης των φυσικών καταστροφών, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ανεξέλεγκτων επεμβάσεων του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, λόγω της αστικοποίησης, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, της υποβάθμισης ή καταστροφής της φυσικής βλάστησης.

Νωρίτερα, στις 13 Οκτωβρίου, τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών 2020, ο Βλάσσης Σιώμος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας του Πεντελικού Σ.Π.Α.Π., Αντιπροέδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Προέδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε, μας μίλησε για την κατανόηση της φύσης και των λειτουργιών της, τονίζοντας πως η απόκτηση ειδικότερων γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από όλους είναι επιτακτική και  πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια.                                                                         

"...Οι Φυσικές Καταστροφές αποτελούν εν δυνάμει μια σημαντική απειλή και για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές, στα κινητά και ακίνητα αγαθά της πολιτιστικής κληρονομιάς..." Ο Σ.Π.Α.Π., επικεντρώνει την προσπάθειά του στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών για την μείωση και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, προγραμματίζοντας και υλοποιώντας κάθε χρόνο εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις κυρίως για μαθητές.