Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Ένα ποτηράκι, βάλε..!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Τίποτα δεν είναι αρκετό για όποιον το αρκετό είναι λίγο. Πίνοντας ένα ''ουζάκι'' ή ''τσιπουράκι'', ένα μόνο, με καλή παρέα και μεζέ, αρκεί! Η απόλαυση είναι μεγάλη, με το λίγο, με το ένα ποτηράκι!

Την μαγική συνταγή για το λίγο, το περιεχόμενο στο ''ποτηράκι'' την είχε πριν 142 χρόνια ο Θανάσης Γάτσιος που είχε μυηθεί στην Πόλη στα μυστικά των βοτάνων και της σωστής απόσταξης. Επιστρέφοντας στο Συρράκο των Ιωαννίνων, το 1878 ο Θανάσης Γάτσιος δημιουργεί το πρώτο παραδοσιακό αποστακτήριο στην Ήπειρο! Και νάσου τα κορυφαίας ποιότητας ούζο, τσίπουρο, μπράντι και λικέρ διαφόρων γεύσεων. Το αποστακτήριο ''Γάτσιος'' και τα προϊόντα του γίνονται γνωστά απο το Πανελλήνιο έως και πέρα των συνόρων. Η ποιότητα των ποτών, αναγνωρίζετε σε διεθνείς διαγωνισμούς και τα βραβεία έρχονται το ένα μετά το άλλο! Στον διαγωνισμό της Αθήνας το 1904 έρχεται το πρώτο ''χρυσό'' και ακολουθούν... Μασσαλίας (1904), Μπορντώ (1904), Λιέγης (1905), Μιλάνου (1908) και Βρυξελλών (1930).


Σήμερα την ''Ποτοποιία Γάτσιος'' στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στις όχθες του ποταμού Αράχθου τρέχει η τέταρτη γενιά της οικογένειας Γάτσιου. Το πάθος των ανθρώπων της ποτοποιίας, η προσήλωση στο στόχο της υψηλής ποιότητας, ο σεβασμός στην ιστορία και η επιλογή των κορυφαίων πρώτων υλών είναι ίδιος με του ιδρυτή Θανάση Γάτσιου. Ίδια είναι και η παραδοσιακή συνταγή, η συνταγή που έφερε από την Κωνσταντινούπολη το 1878! Η επεξεργασία απλά γίνεται πλέον στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και τους υψηλούς κανόνες εφαρμογής υγιεινής και σταθερής ποιότητας-γεύσης.


Το άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση των προϊόντων ''Γάτσιος'' είναι αξίες αναλλοίωτες στο χρόνο. Η απόλαυσή τους θα πρέπει να συνδεθεί εκτός από καλή παρέα και καλό μεζέ με ένα ανάλογο χώρο. Στην Ερυθραία λοιπόν σε ένα καφενείο του '16 με φιλοσοφία μιάς άλλης γνήσιας εποχής και μίας ιδιαίτερης μαγκιάς στην κουζίνα όπου η παραδοσιακοί μεζέδες-φαγητά συναντούν την ''γκουρμεδιά'' σε πλούσιο πάρτυ γεύσεων... Στον ''Γάκια'' στην Νέα Ερυθραία νιώστε οικεία, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά άλλωστε, δεν επιβάλλεται αυτό, αλλά από το πρώτο βήμα μες το μαγαζί δε σας ''παίρνει'' για κάτι διαφορετικό. Παραγγείλτε ότι θέλετε, όλα είναι σούπερ, και συνοδέψτε τα με ούζο ή τσίπουρο ''Γάτσιος'', η απόλαυση είναι μεγάλη, με το λίγο, με το ένα ποτηράκι και μία πιρουνιά μυδοπίλαφο του ''Γάκια''..!