Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Από τις φρυκτωρίες στο διαδίκτυο!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Από τις φρυκτωρίες, την οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με φλόγες και τον ήχο του κέρατος περάσαμε στον ηλεκτρικό τηλέγραφο, στο τηλέφωνο, στους δορυφόρους, έως τη ραγδαία εξέλιξη στην επικοινωνία με τη χρήση του ίντερνετ σήμερα και του διαδικτύου και τα επίπεδα εξέλιξης της κινητής τηλεφωνίας. 

Η ιστορία που ''αφηγούνται'' τα εκθέματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, συνδέουν την εποχή εκείνη, με το σήμερα! Μέσα από τις μοναδικές συλλογές του, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου Ο.Τ.Ε., ξεδιπλώνει την εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους τομείς της τεχνολογίας, τις τηλεπικοινωνίες, παρουσιάζοντας παράλληλα την ιστορία της εταιρείας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την Ελλάδα και την ανάπτυξή της.


Οι τομείς που δραστηριοποιείται και λειτουργεί το Μουσείο, είναι η διοργάνωση εκθέσεων, οι ξεναγήσεις ομάδων, σχολείων και μεμονωμένων επισκεπτών, ο σχεδιασμός καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η χρήση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, η επιμέλεια συλλογών, η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση συλλογών καθώς και η τεχνική υποστήριξη και συντήρηση συλλογών. Αυτή την περίοδο το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών είναι ανοιχτό, πραγματοποιώντας ξεχωριστά, εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης για μαθητές. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείο για περισσότερες πληροφορίες: https://www.otegroupmuseum.gr/portal
           

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών λειτουργεί από το 1990, σε ένα διώροφο κτίριο στη Νέα Κηφισιά. Διαθέτει χώρους στους οποίους φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρή αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και εργαστήριο. Εξωτερικά, διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για την υποδοχή των επισκεπτών του και αποτελεί μια ιδανική επιλογή γνωριμίας του με μαθητές και παιδιά! 

Φέτος, τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με βάση τους εξής σημαντικούς πυλώνες: Το περιβάλλον. Ανακύκλωση, κλιματική αλλαγή, κυκλική οικονομία, πώς με τη δική μας μικρή συμβολή μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή μας και η κοινωνία. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η προσβασιμότητα, η μετανάστευση, το προσφυγικό, είναι θέματα που θα διαπραγματευτεί φέτος το Μουσείο, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
 
Οι φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα συνεννόησης που πρώτη φορά Ευρωπαϊκά και ίσως παγκοσμίως χρησιμοποιήθηκε στη Μινωική Κρήτη την περίοδο των πρώτων ανακτόρων 1900πΧ - 1700πΧ και κατόπιν εγκαταλείφθηκαν με την πρώτη καταστροφή τους, λόγω μάλλον της στροφής των Μινωικών προς τη θάλασσα. Οι φρυκτωρίες βρίσκονται σε όλη την Κρήτη. Ειδικότερα, στο Καβούσι Ιεράπετρας, η κοντινότερη είναι στην περιοχή Ψείρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δεκάδες που έχουν ερευνηθεί και αποδειχτεί από τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη. Από το 2015 αναβίωσε το άναμμα φωτιών στις δεκάδες φρυκτωρίες της επαρχίας Πεδιάδος Ηρακλείου. Η μεταβίβαση της πληροφορίας γίνεται με τη χρήση πυρσών κατά τη διάρκεια της νύχτας (φρυκτός=πυρσός και ώρα = φροντίδα).