Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Άνοιξε την πόρτα ξανά...!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Όταν το παρελθόν μας χτυπάει την πόρτα για να ζήσουμε τη δεύτερη φορά και επιλέγουμε να ανοίξουμε την πόρτα ξανά, μαζεύουμε τα κομμάτια των αναμνήσεων, αφημένα διάσπαρτα στη μνήμη του μυαλού, αφήνουμε και το κλειδί για μια ξενάγηση διαφορετική, σχεδόν μαγική.

Ακουμπώντας απαλά, με πατημασιές αισθητές, ξεκινά μια περιήγηση φωτεινή, πλούσια σε εκπλήξεις και διαδρομές. Σκαλίσω στιγμές, μυρίζω μυρωδιές, συνθέτω αναμνήσεις τρελές, ακουμπάω τo ξύλo, το χώμα, τη γη και μονομιάς δημιουργώ από την αρχή, ένα νέο παζλ ζωής. Έλα της είπε, θέλω να είμαστε μαζί σε αυτό το ταξίδι. Θέλω να σου δείξω τη  γέρικη μουριά, εκεί όπου έκανα το πρώτο μου σημάδι στο μέτωπο. Δεν έχει θάλασσα, έχει όμως πέτρα, βροχή, δρόμο, διαδρομή!  


Στην έκθεση ζωγραφικής της Λίτσας Κασούμη, στο Κέντρο Πολιτισμoύ "Μελίνα Μερκούρη", με τίτλο "Άνοιξε την πόρτα ξανά...", η ζωγράφος έκανε το ταξίδι, ακολούθησε στη μεγάλη απόφαση και έκανε το ταξίδι ζωγραφιά. Έδωσε χρώμα στις αναμνήσεις, στην ιστορία, έδωσε ζωή και λάμψη στο παλαιό, κράτησε σφιχτά στα χέρια της το παραδοσιακό, τις ρίζες, το σπιτικό. 


 Η Λίτσα Κασούμη γεννήθηκε στο Χολαργό, κατάγεται από τη Χίο και κατοικεί στο Χαλάνδρι. Είναι πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδίου στην Ελλάδα, με μεταπτυχιακό στη μακέτα, στην Αμερική. Παντρεμένη από το 1977 με τον Λεωνίδα Κασούμη, έχουν δύο κόρες, μία εγγονή και έναν εγγονό. Ήταν υποψήφια το 1975 και το 1976 για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι ζωγράφος, έχει συνεχή εικαστική παρουσία, εργάζεται από το 1977 και παρουσιάζει τα έργα της τα 25 τελευταία χρόνια. Ζωγραφίζει σε ξύλο, γυαλί, καμβά, κεραμικό, ύφασμα, χρησιμοποιεί υλικά όπως κάρβουνο, τέμπερα, λάδια, ακρυλικά και ψυχρό σμάλτο. Επεξεργάζεται τα χρώματα και δημιουργεί μεικτές τεχνικές. Έχει κάνει 13 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε Δημόσιους χώρους, εντός και εκτός Ελλάδος.