Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

7.000 βήματα αρκούν!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η σωματική άσκηση, όσο απλή και αν είναι, είναι απαραίτητη για μια υγιή ζωή. Όχι μόνο δυναμώνει τους μυς, αλλά έχει και πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη κατάσταση της υγείας μας!

Η μείωση του στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αποτελούν ''δώρα'' λόγω ενός καθημερινού προγράμματος σωματικής άσκησης. Η άσκηση βελτιώνει επιπλέον τον βραδινό ύπνο, κάνοντάς τον πιο ευχάριστό. Όταν ένα καθιστικό άτομο ή ένα υπέρβαρο άτομο αρχίζει να ασκείται, συνιστάται να περπατά 10.000 βήματα την ημέρα. 

Αυτός ο αριθμός βημάτων έχει οριστεί ως ο στόχος ''νίκης'', αλλά ποτέ δεν υποστηρίχθηκε επιστημονικά. Στην πραγματικότητα, η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητο να φτάσετε σε αυτόν τον αριθμό και ότι αρκούν μεταξύ 7.000 έως 8.000 βήματα για να απολαύσετε μια καλή υγεία. Λιγότερα όμως τα οφέλη παραμένουν στάσιμα και τα επίπεδα άσκησης μειώνονται δραστικά. 

Η φημολογία ότι απαιτούνται τουλάχιστον 10.000 βημάτων για να θεωρηθεί ότι ένα σώμα έχει γυμναστεί, δεν έχει καμία επιστημονική βάση... είναι μύθος!