Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ο χορός είναι μια πρόκληση!



γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα
Photo Credits: Πέτρος Καστορίνης

Με έσυρε απαλά, με έπιασε απ' το χέρι, μου έδειξε τα βήματα, λικνίστηκα και περπάτησα στον αέρινο κόσμο του χορού, εκεί που οι σκιές περνούν και γνέφουν, χαιρετούν. 

Ίσιωσα το κορμί μου, σήκωσα τα χέρια μου ψηλά να πιάσω τον ουρανό μέχρι να ανοίξει διάπλατα η ψυχή, να ελευθερωθεί ότι με κρατά  σφιχτά και έτσι ευθυτενής, λικνίκστηκα με μια χαριτωμενιά, ξεδιάντροπα εξάγνισα αργά, ότι με διέτρεχε βασανιστικά και έμεινα ένα πούπουλο ελαφριά, για να κρατιέμαι ψηλά. 

Ο πολυχώρος Dance Path στο Νέο Ψυχικό, έχει ως βάση τον χορό και την γυμναστική, αλλά παρέχει και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, διατροφής, και θεατρικό εργαστήρι. Η Μαργιαλένα Παπαδημητίου, (Φωτ.:Κάτω) δασκάλα η ίδια Latin και Σύγχρονου χορού, μοιράζεται μαζί μας την αγάπη και το πάθος της για το χορό και το πως πολύ σύντομα την κέρδισε τόσο σε αθλητικό, όσο και σε διδακτικό επίπεδο. 


"...Μεγάλωσα σε επαρχιακή πόλη, στα Τρίκαλα, σε μια εποχή που ο χορός δεν είχε εξελιχθεί όπως σήμερα. Συνεπώς δεν ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που έκαναν χορό από μικρή ηλικία, παρά μόνο ερασιτεχνικά. Το 2006, ήρθα για σπουδές στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και αποφάσισα παράλληλα να ασχοληθώ με τον χορό. Αρχικά το έκανα για ψυχαγωγία και εκγύμναση, αλλά πολύ σύντομα με κέρδισε τόσο σε αθλητικό, όσο και σε διδακτικό επίπεδο. Ξεκίνησα με Σύγχρονο χορό, χορευτική γυμναστική, Pilates, αλλά η μεγάλη μου αγάπη ήταν και παραμένουν οι Latin και Ballroom χοροί. Ο χορός είναι και θα είναι πάντα για εμένα μια πρόκληση.  Η δουλειά μου, ως χορογράφος, η διδασκαλία σε άτομα όλων των ηλικιών, με κρατούν σε εγρήγορση και δεν μου αφήνουν περιθώρια να επαναπαυτώ. Η δημιουργία του "Dance Path", ήταν η πραγματοποίηση ενός μεγάλου μου ονείρου, που επιτεύχθηκε 6 χρόνια πριν...".
                                                                            

"... Μπορεί να ακουστώ γραφική, αλλά πραγματικά για εμένα ο χορός είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου. Είναι το σημείο αναφοράς μου. Είτε επαγγελματικά να το δούμε, είτε αθλητικά, ακόμη και προσωπικά, ο χορός συνδυάζει την σωματική και ψυχική υγεία, γι' αυτό τα οφέλη του είναι πολλαπλά. Εκγύμναση, ευλυγισία, ενδυνάμωση, ορθή στάση σώματος και βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στο ανθρώπινο σώμα. Όσον αφορά την ψυχική ανάταση, νομίζω ο συνδυασμός των παραπάνω με την εκτόνωση, την αποφόρτιση από τα καθημερινά προβλήματα, την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίηση, αποτελούν την τέλεια συνταγή για να νιώσει κάποιος το αίσθημα της ευεξία, που προσφέρει...", μας λέει η Μαργιαλένα Παπαδημητρίου.
                                                                                             
Aerial Pilates, Aerial Yoga, Χριστίνα Ιωάννου, Κατερίνα Ιωαννίδου
Στον πολυχώρο Dance Path υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων και πολλές επιλογές τόσο για άσκηση και ψυχαγωγία, όσο και για ψυχική και σωματική ευεξία, με τμήματα χορού και γυμναστικής τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά. Aerial dance, Aerial Pilates, Aerial Yoga, Pilates, Trx, Kangoo dance, Tumbao, Zumba, Latin και Ballroom χοροί, Salsa-bachata, Σύγχρονος και Κλασικός χορός, Hip hop και Commercial, Μουσικοκινητική, Oriental, Παραδοσιακοί χοροί.
                                                                                    
Μαρούσια Βλαντιμίροβα, Χριστίνα Χαλκιά, Street dance, Hip hop
Συνεχίζοντας τη συζήτησή μας με την Μαργιαλένα Παπαδημητρίου και καθώς περνούν από μπροστά μας όλοι οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες από διαφορετικά είδη χορού, αναφερόμαστε στα οφέλη του χορού στην ψυχολογία και στο σώμα. "... Με τον χορό αποκτάμε ρυθμό, μαθαίνουμε το σώμα μας και πως αντιδρά στην επαφή με άλλους ανθρώπους, υπερβαίνουμε όρια που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι έχουμε, ενώ μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε και για την προσωπική μας διασκέδαση, εκτός των χωρών εκμάθησης.
                                                                                             
Κατερίνα Χλιάρα, Μπαλέτο
Πόσες φορές έχουμε νιώσει το σώμα μας αδύναμο και ταυτόχρονα την ψυχολογία μας να πέφτει η και το αντίθετο. Έχω πολλά παραδείγματα μαθητών που έχουν έρθει με άσχημη ψυχολογία είτε για προσωπικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους και φεύγουν από το μάθημα, με άλλη διάθεση, άλλοι άνθρωποι, όπως συνηθίζουν να λένε. Αυτή είναι η πραγματική επιβράβευση για εμένα..."
                                                                                     
Κάτια Νανά Μάνου, γυμνάστρια, TRX
Kangoo Jumps! Είναι κάτι παραπάνω από άλλη μία fitness τάση, ενώ κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο! Είναι ένα χορευτικό πρόγραμμα γυμναστικής, που προάγει την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τη διασκέδαση, καθώς συνδυάζει τα οφέλη της αερόβιας άσκησης με αυτά του χορού, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια!
                                  
Κατερίνα Ιωαννίδου, Kangoo jumps
Οι ειδικές μπότες αναπήδησης, είχαν σχεδιαστεί αρχικά για ιατρικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για λόγους αποκατάστασης. Aπορροφούν τους κραδασμούς έως και 80%, προστατεύοντας ισχία, γόνατα, μέση και σπονδυλική στήλη, καθιστώντας το Kangoo Jumps το ασφαλέστερο αερόβιο πρόγραμμα που μπορεί να κάνει κανείς, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
                                                                             
Εύα Στεφανάκου, Ειδική σύμβουλος, Ψυχολόγος

Γιάννης Πανούργιας, Νίκος Λαμπράκος
Γιάννης Πανούργιας, Νίκος Λαμπράκος, Salsa Bachata, Latin, Συγχρονο
Στο χώρο υπάρχει η δυνατότητα για συνεδρίες ψυχικής υγείας, με τη συνεργασία της ψυχολόγου Εύας Στεφανάκου, διατροφής, με τη συνεργασία των ειδικών διατροφολόγων Τζωρτζίνας Κούκα και Φένιας Μπόρα, αλλά και για θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες και παιδιά. "...Όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες παρέχονται από καταρτισμένους συνεργάτες, ο καθένας στο είδος του, με πολλή αγάπη και αφοσίωση γι' αυτό που κάνουν και νιώθω πραγματικά περήφανη για την ομάδα αυτή...", υπογραμμίζει η Μαργιαλένα Παπαδημητρίου.
                       

Θα κλείσουμε τη συνομιλία μας με μια αγαπημένη φράση της Μαργιαλένας: " Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής, που με εκφράζει απόλυτα "

Εμείς θα προσθέσουμε... Είναι τα άδυτα, τα ανείπωτα, είναι η οσμή που παρεισφρέει διάχυτη μέσα από τη χαραμάδα για να μας θυμίζει την έκφραση, τη φωνή. Ο χορός είναι μια πρόκληση για το εγώ, για το πρόσωπο, που συμβαίνει εξαγνιστικά για να θυμίσει, πόσο μπορούμε να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, αυτό τον άκριτο "εχθρό".