Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Συνάντηση εκπαίδευσης!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Τηρώντας την εκπαιδευτική παράδοση και την παιδαγωγική συνάφεια και ακολουθία που διέπουν στο σύνολό τους τα Λασαλιανά σχολεία ανά την επικράτεια, μια ξεχωριστή Ημερίδα Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της κοινότητας, συνδιοργάνωσε και φιλοξένησε στον χώρο της, η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου.

Στην ενημερωτική ημερίδα αναλύθηκαν και εμπεδώθηκαν οι τρεις βασικοί πυλώνες του Εκπαιδευτικού - Παιδαγωγικού σχεδίου των Λασαλιανών σχολείων, το οποίο στηρίζεται στην καλλιέργεια και δημιουργία έμπρακτων, δυνατών δεσμών προσφοράς, σύνδεσης, αφοσίωσης και συνεργασίας της κοινότητας, στα πλαίσια ενός πνεύματος διαθεσιμότητας, συμμετοχικότητας και αλληλεγγύης που εκφράζεται γενικότερα στα Λασαλιανά σχολεία και στον τρόπο λειτουργίας τους.       

Οι κ.κ Γενικοί Διευθυντές, Βασίλης Σπυρογιάννης και Αντώνης Ρηγούτσος,
με τον κ. Μάρκο Βαρθαλίτη

Οι κ.κ. Γενικοί Διευθυντές, Δήμητρα Πρελορέντζου,
Διονύσης Μεσσάρης και Βασίλης Σπυρογιάννης



Όταν η καλλιέργεια και η πνευματική εκπαίδευση επιδιώκεται ως κυρίαρχο και δομικό συστατικό ανάπλασης της ύπαρξής μας, της προσωπικότητας των παιδιών, των μαθητών, τότε το σχολείο και ο ρόλος του, χαράζει πορείες ζωής ανεξίτηλες. Όταν το σχολείο δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το πρόσφορο έδαφος ανταλλαγής κοινωνικοποιημένων εμπειριών, όταν καλλιεργείται η σκέψη, η διάκριση και η κριτική παρέμβαση στη διαβάθμιση της σκέψης, τότε το σχολείο επιτελεί το έργο και τον πολύπλοκο και πολυσήμαντο ρόλο που διαδραματίζει. 

             
              

Ένα σχολείο είναι οι άνθρωποί του και η ποιότητα των σχέσεων, της επικοινωνίας και του τρόπου μετάδοσης της γνώσης που νοηματοδοτείται από τους ίδιους. Όσο ουτοπικό κι αν αυτό ακούγεται, αποτελεί την πυξίδα και τον φάρο της ενήλικης ζωής μας. Η ακεραιότητα, η καλοσύνη, η βαθιά ευγένεια ψυχής και συνολικά η δέσμη αρχών και αξιών που συνδέουν μια ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στη Λασαλιανή εκπαίδευση, δεν είναι ένα ακόμη ιδεολόγημα της εποχής. 
                                                                                 
Ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΔΕΛΑΣΑΛ
Θεσσαλονίκης
   
Η κ. Σταυρούλα Κανελλοπούλου, Πρόεδρος Συ.Λ.Ε.Α
με τον κ. Μάρκο Βαρθαλίτη 

Στην 11η Λασαλιανή Ημερίδα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην αρχή κάθε σχολικού έτους με πρωτοβουλία των εκπροσώπων του Συ.Λ.Ε.Ε και της Γενικής Διεύθυνσης και κάθε τρία χρόνια σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν νέες διαστάσεις της εκπαίδευσης, να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο σε καίρια σημεία της παιδαγωγικής προσέγγισης και να επεκταθούν στους στόχους που υπηρετεί το Λασαλιανό Εκπαιδευτικό Σχέδιο.