Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Είστε όλοι νικητές!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Aν κάποιος προσπαθήσει να φέρει στο νου του ποια είναι τα βασικά σημεία του αθλητισμού, θα σκεφτεί καταρχάς τον δυϊσμό, ένα οντολογικό σύστημα που κατηγοριοποιεί τις υποστάσεις σε πρακτικές και πνευματικές.

Και επί του προκειμένου ας ''τοποθετήσουμε'' στην πρακτική πλευρά, την προετοιμασία την άσκηση και την προπόνηση του αθλητή. Στη πνευματική υπόσταση την ανθρώπινη ''μαριονέτα'' της ψυχής που έχει ως κύριο κατηγόρημα τη σκέψη. Ανάμεσα στον κόσμο των πνευματικών-ψυχικών και σε αυτόν των πρακτικών υποστάσεων ένα χάσμα ασυμβατότητας ανοίγεται. Κανένα χαρακτηριστικό ή ιδιότητα που μπορεί να αποδοθεί σε μία πνευματική υπόσταση δεν μπορεί να αποδοθεί και στην πρακτική και αντιστρόφως.

Και όπως πάντα οι εξαιρέσεις. Η υπερπροσπάθεια πέρα από τα προαναφερόμενα πρακτικά, δεν αρκεί! Δεν αρκεί για να συμμετέχεις και να τερματίσεις στο Μαραθώνιο δρόμο. Στον δυσκολότερο Μαραθώνιο που είναι στα πατήματα του Φειδιππίδη, στην φυσική διαδρομή όπου ο κάθε τερματίσας, είναι νικητής! Έχει ''νικήσει'' την διαδρομή και μπαίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο αναφωνώντας το προσωπικό του "νενικήκαμεν"

Η νίκη του κάθε ένα που έχει καλύψει τα 42.195 μέτρα δεν θα ήταν δυνατή αν η Πρακτική και Πνευματική πλευρά του ανθρώπου δεν θα παρέκαμπτε τον κανόνα του δυϊσμού.

Και είναι μεταφορικό το γεγονός της χαράς, τις υπερηφάνειας αν ένας εκ των νικητών της Μαραθώνιας διαδρομής είναι παιδί σου!