γράφει ο Πέτρος Καστορίνης
Το δικαίωμα στην εθνική ανεξαρτησία και στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, στην εθνική ακεραιότητα, αλλά και το δικαίωμα της εθνικής ταυτότητας, όπως αυτό προκύπτει μέσα από τη γλώσσα, την θρησκεία και την τοπική παράδοση, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά στοιχεία της ύπαρξης μια χώρας. Είναι σπάνιο δύο διαφορετικές ''εκκλησίες'' να παρουσιάζουν μία οικουμενική, κοινή αντίληψη σε ένα θέμα, μία ιστορική, πνευματική θεωρεία.
Στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, ενός σχολείου με μακρόχρονη παράδοση και ανεκτίμητη προσφορά στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς, από το 1670 (στη Νάξο) έως και σήμερα (στην Αθήνα), προσφέρει αδιαλείπτως και με υψηλή συναίσθηση του καθήκοντος, μόρφωση και καλλιέργεια στα παιδιά ανεξαρτήτως θρησκευτικής ''ταυτότητας'', είχαμε το απόλυτο παράδειγμα υγιούς ιστορικής ενημέρωσης.
Ο διευθυντής του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου, Ιωάννης Τσεβάς (Φωτ.) μιλώντας για τη ζωή και το έργο του πρώτου διευθυντή της Βιβλικής Εταιρείας στην Ελλάδα, Henry Daniel Leeves, πέρα από την απίστευτα λυρική περιγραφή του, έδωσε το πιο απτό παράδειγμα οικουμενικής σοφίας. Όπως κι όλοι που συμμετείχαν στη εκδήλωση για την ιστορία της επί 350 έτη παρουσίας των Ουρσουλινών στην Ελλάδα καθώς και το έργο της Οικογένειας Leeves που ''τάχθηκαν'' στην υπηρεσία της Ευαγγελικής και της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.