Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Με τη φλόγα να καίει!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου, τη γενέτειρα του Μαραθωνίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, η τελετή έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, μία συγκινητική εκδήλωση, γεμάτη συμβολισμούς κατά την οποία μεταφέρθηκε το μήνυμα του Μαραθωνίου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.


 Από το σημείο της εκκίνησης, είναι τα πάντα έτοιμα, για την αυριανή ημέρα, μια ημέρα που υμνεί την υπέρβαση και τα κατορθώματα της ανθρώπινης δύναμης, προάγει την αξία της προσπάθειας και της συμμετοχής και εξυψώνει τις αρχές της επιμονής και της νίκης στα πέρατα της οικουμένης. «Ο Μαραθώνιος δεν έχει νικητές και ηττημένους, καθώς δεν έχει σημασία το ατομικό ρεκόρ, αλλά η συμμετοχή και φέτος ο 37ος Μαραθώνιος της Αθήνας, έχει ρεκόρ συμμετοχών» όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.
                                                                           
Ο Ανδρέας Λοβέρδος την ώρα που παραδίδει
τη φλόγα στον Αντώνη Σρόϊτερ
Το τελευταίο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων συνέθεσαν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόϊτερ και η πρωταθλήτρια στίβου Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, οι οποίοι και παρέδωσαν τη φλόγα στον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο άθλημα του Μαραθώνιου, Στέφανο Μπαλντίνι και στην Κενυάτισσα Ruth Chepngetich, η οποία και τιμήθηκε από την AIMS ως η κορυφαία μαραθωνοδρόμος για το 2019.


                                        

Οι δύο τελευταίοι άναψαν τον βωμό που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία και η οποία θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.
           

Τη φλόγα του Μαραθωνίου παρέδωσε ο Αιθίοπας Lelisa Desisa, o οποίος βραβεύθηκε από την AIMS ως ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος για το 2019 στο πρώτο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων, που αποτελούσαν ο διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στον μαραθώνιο Σπύρος Ανδριόπουλος και η πανελληνιονίκης στις μεγάλες αποστάσεις, Ελευθερία Πετρουλάκη.

Με το Στέφανο Μπαλντίνι, χρυσό Ολυμπιονίκη των Αγώνων
της Αθήνας στο άθλημα του Μαραθωνίου

Ο Δήμαρχος  Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας τη στιγμή που παραλαμβάνει
το τρόπαιο της νίκης, ενώπιον του προέδρου του ΣΕΓΑΣ
Κώστα Παναγόπουλου 
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου έληξαν με την παράδοση του τρόπαιου της νίκης του από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, από τον Βρετανό χρυσό νικητή των πανευρωπαϊκών αγώνων, Ρον Χιλ, 50 χρόνια μετά την κατάκτησή του, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα.


Η σημερινή ημέρα ήταν μια ημέρα συγκίνησης και τιμής για τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόϊτερ, που συνοδεύονταν από τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά. Την ανάκρουση του Ύμνου του Μαραθωνίου, η οποία προηγήθηκε των λαμπαδηδρομιών, συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους. 

Με την Ιωάννα Μπούκη, σύζυγο του Αντώνη Σρόϊτερ



Την εκδήλωση που αφήνει ένα ηχηρό άκουσμα της Ελλάδας παγκοσμίως και ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα περηφάνιας και μνήμης, παρακολούθησαν πλήθος προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, του αθλητισμού, του πολιτισμού. 


Το σύνολο του τύπου, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, κάλυψαν το γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που συγκεντρώνει τα βλέμματα της αθλητικής κοινότητας ανά την υφήλιο.


Η μεγαλύτερη ετήσια αθλητική διοργάνωση της χώρας που θα υποδεχτεί κορυφαίους μαραθωνοδρόμους από όλο τον κόσμο, έφτασε! Ας απολαύσουμε με τη δέουσα προσοχή, τη συγκίνηση και τη χαρά που θα μας χαρίσει η αυριανή ημέρα!