Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Διαγωνιστική ρομποτική!


Τις σημαντικότερες δεξιότητες του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους πρόκειται να αναπτύξουν, εξελίξουν μαθητές και παιδιά εν όψει της εξάμηνης προετοιμασίας τους για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 που θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Αθήνα. 

Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει στο www.wrohellas.gr, με ημερομηνία κλεισίματος τις 30 Ιανουαρίου και μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα κληθούν να προτείνουν ρομποτικές κατασκευές και λύσεις, γύρω από ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση.

Τα μεγαλύτερα, νεαρά μυαλά της χώρας με τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώνει για έκτη χρονιά ο μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote, θα δοκιμάσουν τον εαυτό τους στην ομαδικότητα, τη δημιουργική σκέψη και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Ταυτόχρονα, μέσω της μεθοδολογίας STEM, θα κατανοήσουν στην πράξη τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς.
                                                                           
                                                                           
Μαθητές πάσης φύσης και κάθε επιπέδου ικανότητας πρόκειται να έρθουν σε επαφή με την επινοητικότητά τους, την εφευρητικότητα, το ανοιχτό μυαλό και την εναλλακτική, ολοκληρωμένη, πολύπλευρη σκέψη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην προοπτική τους, στο μέλλον τους και δίνοντας μία πολύ σημαντική ευκαιρία να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.

Οι συμμετοχές των μαθητών από όλη την Ελλάδα, έχουν ξεπεράσει τις 18.000, ενώ πάνω από το 20% των ελληνικών σχολείων συμμετέχουν στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής. Περισσότεροι από 1.500 εκπαιδευτικοί παρακολουθούν κάθε χρόνο τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης στην εκπαιδευτική ρομποτική.  Έχουν αναπτυχθεί online βιβλία κατάρτισης για εκπαιδευτικούς σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική, ενώ έχουν διατεθεί δωρεάν περίπου 500 εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία της χώρας από την Cosmote.
Ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης σημειώνει ότι κάθε χρόνο η συμμετοχή στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αλλά και η ποιότητα των ομάδων αυξάνεται. «Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά στην Ελλάδα να εξοικειωθούν εμπράκτως με την εκπαίδευση STEM και με την τεχνολογία».

Η Cosmote, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas τα τελευταία έξι χρόνια, προωθεί τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς είναι από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επένδυσε στο STEM και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των επόμενων γενιών. «Με χαρά βλέπουμε ότι κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι μαθητές στρέφονται στην εκπαιδευτική ρομποτική, ενισχύοντας τις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητές τους όπως η ομαδικότητα και η αντίληψη», δήλωσε ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ. Για την καλύτερη προετοιμασία των ομάδων θα διεξαχθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης των προπονητών που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, αλλά και με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στις 14 εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα εκπαιδευτικά σενάρια από ολοκληρωμένα projects προηγούμενων διαγωνισμών, τα οποία είναι διαθέσιμα στο site του WRO Hellas.
 Η κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή» λειτουργεί προκατασκευαστικά για τη συμμετοχή των ομάδων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020. Η θεματική της επερχόμενης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να προετοιμάζονται από τώρα, ακολουθώντας τους κανόνες του WRO. 
 Ανδρονίκη Παντιώρα / North Pages