Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Η απάντηση στο "άλλο μισό"...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Όταν ο τεράστιος Τζορτζ Όργουελ έγραφε τις δικές του αναμνήσεις από το βιβλιοπωλείο: ''...αφθονία των μη διαγουμισμένων τρελών που τριγυρνούν στους δρόμους κι έχουν την τάση να έλκονται από τα βιβλιοπωλεία...'' 

Όσοι το διάβασαν έθεσαν την λύση στις εξισώσεις, συγγραφέας-βιβλιοπώλης, συγγραφέας-επιμελητής εκδόσεων ή ακόμα συγγραφέας-εκδότης. Θα ήταν διαφωτιστική η αντίληψη των ανθρώπων που έχουν ή δουλεύουν στην δημιουργία των βιβλίων. Θα έλυναν με τον πιο απτό τρόπο τις προβληματικές εξισώσεις στο να αποκρυπτογραφήσουν τις αντιλήψεις ανθρώπων που συνδυάζουν το συγγραφικό τους ταλέντο με μία ακόμα ειδικότητα που απαιτείται έτσι ώστε τα κείμενα να φθάσουν να γίνουν βιβλίο!

Η Ελένη Κεκροπούλου εργάζεται στον εκδοτικό χώρο εδώ και τριάντα έξι χρόνια ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, εκδότρια και συγγραφέας. Σπούδασε στο Καποδιστριακό πολιτικές επιστήμες και νομικά, καθώς και ξένες γλώσσες. Διαθέτει δε μία έντονη συγγραφική δράση από παιδικά, ''Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ'', ιστορικά μυθιστορήματα όπως το ''Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Καπετάνισσα'' ή μυθιστορήματα ''Αγγέλικα η Μαντενούτα'' και ''Σαν τα Κυνηγημένα Αγρίμια''. Η Ελένη Κεκροπούλου δηλώνει μαθήτρια διά βίου, διαβάζει ακατάπαυστα τα πάντα, αλλά κυρίως τους μεγάλους Έλληνες κλασικούς και εστιάζει στη μελέτη της ιστορίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Αγαπά την κλασική μουσική, την όπερα, το θέατρο, την τζαζ, το Τρίτο Πρόγραμμα, την ατμόσφαιρα των μουσείων, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους μεγάλους περιπάτους.

Το πρόσφατο συγγραφικό ''εγχείρημα'' είναι  ''Το άλλο μισό'', φυσικά από τις εκδόσεις ''Ωκεανός''. Ένα μυθιστόρημα για τον γάμο και την απιστία, για τα πλήγματα και τα τραύματα που η ανθρώπινη επιπολαιότητα μπορεί να καταφέρει σε έναν εύθραυστο θεσμό, τον θεσμό του γάμου, πάνω στον οποίο στηρίζεται το ίδιο το κύτταρο της κοινωνίας: Η οικογένεια. Ένα συγγραφικό δημιούργημα της Ελένη Κεκροπούλου που στην κυριολεξία ''καθρεφτίζει'' τους φόβους -συνειδητούς ή ασυνείδητους- όλων μας για το απόλυτο δέσιμο.

Παράλληλα μας προσφέρει και την λύση στον προβληματισμό μας με την εξίσωση για τον τρόπο σκέψεις των ''ένδον'' ανθρώπων των εκδοτικών οίκων ως προς τα βιβλία: Αγάπη!

Χωρίς την αγάπη η Κεκροπούλου δεν θα επιμελείτο τόσο εξαιρετικών εκδόσεων μα ούτε θα έγραφε, σπουδαία..!