Η Ελένη Νικολέλη, από το γνωστό και ως λογοτεχνικό στέκι ''Χαρτοπόλις'' στο Φάρο Ψυχικού, προτείνει τις ημέρες αυτές για τα παιδιά την πολυαγαπημένη και αειθαλής Άλκη Ζέη. Η συγγραφέας δώδεκα χρόνια μετά τον ''Ψεύτη παππού'', επανέρχεται με φρέσκια και ακμαία ματιά, με ένα νέο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ''Μεταίχμιο'' και έχει τίτλο: ''Ένα παιδί από το πουθενά''. Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται στα απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών, αλλά και σε όλους όσοι μεγάλωσαν με τα βιβλία της Άλκης Ζέη ή θέλουν να το διαβάσουν με τα παιδιά τους. Μετά το βιβλίο ''Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της'' το ''Ένα παιδί από το πουθενά'' είναι ακόμα ένα βιβλίο χωρίς κανένα αυτοβιογραφικό στοιχείο της συγγραφέα, αλλά επινοημένο εξολοκλήρου από την ίδια, μια καθ’ όλα φανταστική ιστορία για τα παιδιά και όσα τα απασχολούν σήμερα, όπως τα αφουγκράζεται η ίδια με τον μοναδικό, ξεχωριστό τρόπο της.
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου Μπαρμπα-Μυτούσης, εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι ''Το καπλάνι της βιτρίνας'' (1963). Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Ο καθαρός τρόπος γραφής της, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, είναι τα χαρακτηριστικά των έργων της Άλκης Ζέη που το έχουν κάνει να αγαπηθεί από το ελληνικό και το ξένο αναγνωστικό κοινό. Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 απέσπασε την ίδια τιμή από το Πανεπιστήμιο Πατρών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres).