Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Γλυκές απολαύσεις!


Μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στη ζάχαρη, καθώς οι γονείς του διατηρούσαν για πολλά χρόνια ζαχαροπλαστείο, έτσι, ήταν φυσικό η ζαχαροπλαστική να ισορροπήσει την επιθυμία του για μάθηση και να εξελίξει επαγγελματικά τις γλυκές του δημιουργίες! 

Ο Χρήστος Βέργαδος σπούδασε αρχικά στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο ENSP (Ecole Nationale Superieure de la Patisserie) κατόπιν παρακολούθησε σεµινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό µε θέµα τις τεχνικές ζάχαρης, καραµέλας, σοκολάτας, γαµήλιες τούρτες... Αξιοποιώντας την ειδίκευσή του στις τεχνικές αυτές, άρχισε σταδιακά να δηµιουργεί και τα πρώτα κοµµάτια εικαστικής ζαχαροπλαστικής.

Το 2009 παρουσίασε το Sweet Fashion by C.Vergados, την πρώτη ολοκληρωµένη επίδειξη µόδας µε ρούχα και αξεσουάρ κατασκευασµένα από υλικά ζαχαροπλαστικής. Ακολούθησε το Sweet Fashion 2 by C.Vergados το 2011, το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις µέσα από την προβολή του σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές  καθώς και από το κρατικό κανάλι της Γαλλίας TF2.


Στη συνέχεια, ακολουθεί µια συνεργασία παρουσίασης συνταγών για γλυκά στις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές εκπομπές. Το 2012 ανέλαβε pastry chef στο βραβευµένο µε ένα αστέρι Michelin εστιατόριο του Francois Gagnaire στη νότια Γαλλία και το 2013 το Sweet Fashion by C.Vergados ταξίδεψε στο Μόντρεαλ του Καναδά, κερδίζοντας για ακόμα µία φορά τις εντυπώσεις. Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ''Σχολείο Ζαχαροπλαστικής'', το οποίο δεν άργησε να γίνει best seller και να κερδίσει το βραβείο αναγνωστών στην κατηγορία ''Ευ Ζην''. Γνωρίζοντας την αξία της σωστής κατάρτισης, αποφάσισε να μεταδώσει τις γνώσεις του σε σπουδαστές κι έτσι, τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια διδάσκει ζαχαροπλαστική στο ΙΕΚ Ακμή.              

''Κορμός Μόκα'' από τον Χρήστο Βέργαδο

Την μικρή αυτή παρουσίαση στην σπουδαία και μεγάλη πορεία του Χρήστου Βέργαδου έρχεται να γλυκάνει μία δική του εξαιρετική συνταγή που ταιριάζει απίστευτα με το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ή ακόμα κι όποια από τις εορταστικές ημέρες που έρχονται... Λοιπόν ήρθε η στιγμή να αισθανθείτε κι εσείς pastry chef...

                                   
Υλικά για το παντεσπάνι
6 αυγά
90 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κακάο
2 κάψουλες βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα
300 ml κρέμα γάλακτος
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ στιγμιαίο καφέ

Για το γλάσο σοκολάτας
300 ml γάλα
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
50 γρ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα
Σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη

Εκτέλεση για το παντεσπάνι
Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το κακάο και τη βανίλια, και ανακατεύετε απαλά με ένα σύρμα χειρός. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μαζί με το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρεγκάτα. Σε ένα μπολ ρίχνετε το μείγμα των κρόκων, προσθέτετε τα μαρεγκάτα ασπράδια και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην ξεχωρίζει η μαρέγκα. Σε ένα ταψί 40×30 εκ. στρώνετε αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε το μείγμα σε λεπτή στρώση. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για 10-12 λεπτά περίπου. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, το αναποδογυρίζετε σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ξεκολλάτε αυτό που έχει.

Για την κρέμα
Κοσκινίζετε μαζί τη ζάχαρη άχνη και τον στιγμιαίο καφέ. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη και τον καφέ μέχρι να γίνουν σαντιγί.

Για το γλάσο σοκολάτας
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το γάλα να βράσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να έχετε ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα.
                                    

Για το στήσιμο 
Απλώνεται στο παντεσπάνι, σε όλη την επιφάνεια του, την κρέμα, τυλίγεται σφιχτά σε ρολό και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. Κατόπιν ρίχνετε από πάνω το γλάσο της σοκολάτας και πασπαλίζετε με την χοντροκομμένη σοκολάτα.                                                                      


Και μία και μπήκατε στο ''παιχνίδι'' του pastry chef, καμαρώσατε που ο ''Κορμός Μόκας'' ο δικό σας κορμός σε συνταγή του Χρήστου, εντυπωσίασε τους καλεσμένους σας και τους ''γλύκανε'' ήρθε η στιγμή να πάτε ένα βηματάκι πιο εμπρός! Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στο γνωστό μας ''Χαρτοπόλις'' στο Φάρο Ψυχικού, ο Χρήστος Βέργαδος θα υπογράφει για σας αντίτυπα από το νέο του βιβλίο, ''Γλύκα Χωρίς...''.

Δίνοντάς σας ένα ακόμη κεφάλαιο 
από την τεράστια εμπειρία του, με μία πολυτελή έκδοσή.