Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Η γνώση σώζει ζωές!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η ορθή χρήση της τεχνολογίας και η διαχείριση των διαδικτυακών απειλών, φαινόμενα cyberbulling, διαδικτυακός εθισμός, εκδικητική πορνογραφία, είναι μερικά από τα σοβαρά ζητήματα που αναλύθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Ψυχικού και που διοργάνωσε ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, η αντιδήμαρχος Παιδείας Αλίκη Γκιζελή, σε συνεργασία με το σχολείο και το διευθυντή του Νίκο Νικητόπουλο.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για την κυβερνοασφάλεια CSIi, Μανώλης Σφακιανάκης και η κλινική εγκληματολόγος Καλλιόπη Ιωάννου, ανέλυσαν ενδελεχώς όλες τις πτυχές επικινδυνότητας της περιήγησης ενός παιδιού-εφήβου στο διαδικτυακό περιβάλλον, αλλά και των ενηλίκων. Αναφέρθηκαν στο πως μπορεί να φτάσει στα άκρα η αλόγιστη συμμετοχή των παιδιών στις gaming πλατφόρμες, όπου μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει ο έλεγχος, όταν τα παιδιά αρχίζουν μεταξύ τους και κάνουν συζητήσεις on line και φτάνουν σε σημεία διαπληκτισμού μεταξύ τους.

Το επικίνδυνο όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν είναι να παίζει ένα παιδί 1-2 ώρες τη μέρα το μέγιστο και όχι παραπάνω ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, αλλά όταν ξεκινάει το chating με άλλα παιδιά, από άλλες πόλεις ή και από άλλες χώρες που παίζουν μαζί. Απαιτείται τεράστια προσοχή στο διαδίκτυο με ποιον επικοινωνούμε και με ποιον κάνουμε chat. Κανόνας ένας και σημαντικός! Δεν μιλάμε με αγνώστους! Μαθαίνουμε τους κανόνες εμπλοκής κάθε παιχνιδιού! 

Ο Μανώλης Σφακιανάκης με τη διευθύντρια του CSIi Καλλιόπη Ιωάννου
Η σωστή χρήση της τεχνολογίας προϋποθέτει ασφάλεια και ορθή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού περιβάλλοντος. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πολλοί, οι διαδικτυακές απειλές αμέτρητες και η διαχείριση αυτών προϋποθέτει γνώση και ενημέρωση. Με τη γνώση επιτυγχάνουμε την ασφαλή πλοήγηση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε, διανύοντας την εποχή της επανάστασης της τεχνολογίας, όπου το μεγάλο στοίχημα στο να περάσουμε αλώβητοι μέσα από τις νέες προκλήσεις, έγκειται στη σωστή επικοινωνία και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιού και γονέα.
                                                   

Μερικές από τις ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνουμε στον εαυτό μας σιωπηλά είναι οι εξής: Το παιδί μου μου μιλάει; Είμαι κοντά του; Επικοινωνώ μαζί του; Με εμπιστεύεται;

Στο «καυτό» θέμα του bulling, παρόλο ότι έχει δοθεί υπερέμφαση από τα μέσα ενημέρωσης, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά εκβιασμού και ψυχολογικής βίας. Πως καταλαβαίνουμε όμως ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα ψυχολογικού εκβιασμού; Παρατηρούμε ενδελεχώς τα παιδιά μας, μη αφήνοντας να περνούν αλόγιστα, τα σημάδια. Ποια είναι αυτά: Νευρικότητα, έλλειψη διάθεσης, άρνηση να πάει σχολείο, στάση φόβου και δείγματα απομόνωσης και εσωστρέφειας, διακοπή φαγητού ή υπερφαγία κ.α.
                                                         

Στο διαδίκτυο λέγονται πολλά και γράφονται πολλά. Είναι γεγονός ότι «η σκιά του διαδικτύου θα μας κυνηγάει για πάντα» και το ηλεκτρονικό μας αποτύπωμα θα μένει για πάντα εκεί. Για το λόγο αυτό προσέχουμε ιδιαίτερα το περιεχόμενο των posts μας, όπως και των κειμένων που αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα social media, παρέχουν βήμα έκφρασης. Όμως, ότι δημοσιεύεται, κρίνεται απαραίτητο και αναγκαίο να φιλτράρεται δεόντως.

Συγχαρητήρια στο δήμο Ψυχικού γι’ αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και συγχαρητήρια στους γονείς, πολιτικούς και εκπαιδευτικούς που ήταν εκεί.