Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Η αγωγή των παιδιών...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης όχι μόνο δεν αμφισβητεί την ανάγκη της σωματικής εκγύμνασης, αλλά τη θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα: ''… επιβάλλεται να προηγείται η φροντίδα για το σώμα από τη φροντίδα για την ψυχή…''. 

Άποψη που επαναλαμβάνει: ''… η παιδεία πρέπει να παρέχεται πρώτα με τη συνήθεια παρά με το λόγο, και να ασχολείται πρώτα με το σώμα παρά με το πνεύμα..''. Το τελικό συμπέρασμα επικυρώνει τα παραπάνω: ''... συνάγεται καθαρά από αυτά ότι προηγείται η αγωγή των παιδιών η προερχόμενη από τους γυμναστές και τους παιδοτρίβες...''.  


Η Ολυμπιονίκης Όλγα Βασδέκη με τον σύζυγό της Γιάννη Γουλέ, χειρουργό οδοντίατρο, στην σημερινή εποχή ''μεταφράζοντας'' στο σήμερα τον Αριστοτέλη, αλλά και ως πλούσια μορφωμένοι και λαμπροί γονείς, εφαρμόζουν στην σύγχρονη εποχή τις συμβουλές του αρχαίου φιλόσοφου. Η μόλις πέντε ετών κόρή τους Δανάη, στην πίστα με καρτ.


Η Όλγα, μητέρα Ολυμπιονίκης εξηγεί: ''...Μαθαίνοντας από αυτή την ηλικία να οδηγεί, να αντιδρά με γρήγορες-χειρουργικές κινήσεις που απαιτούνται στο karting, αύριο στον δρόμο στην καθημερινότητα θα νιώθει πιο ασφαλής, θα είναι προσεκτική και έτοιμη κάθε στιγμή... Το karting είναι σπουδαίο, ιδανικό και μοναδικό σχολείο..."


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πατέρας Γιάννης Γουλές ''...Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας, φόρμα, κράνος, καλά προετοιμασμένο καρτ και εμπιστοσύνη στον δάσκαλο. Έτσι όλα βαδίζουν σωστά και το παιδί αποκτά μία ισορροπημένη σχέση εμπιστοσύνης με τον κόουτς, μαθαίνει και εξελίσσεται οδηγικά ευχάριστα και γρήγορα...''

      
Η Όλγα και ο Γιάννης ως γονείς δίνουν το παράδειγμα, εισπράττοντας για την μικρή τους Δανάη, την ικανοποίηση ότι συμβάλουν στην οδηγική της εκπαίδευση, προετοιμάζοντάς τη με αυτόν τον τρόπο πολυεπίπεδα για το μέλλον.  Παράλληλα στέλνουν το μήνυμα της ''προσφοράς'' του karting, καθότι  ''ασκώντας'' το από μικρή ηλικία, τα οφέλη στο άτομο είναι ποικίλλα...