Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Το κόκκινο του έρωτα


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Νοητική εξέγερση είναι το θαύμα του έρωτα που δεν τελειώνει ποτέ! Συνεχίζει και πετάει πάνω από τα σύννεφα. Μα για να το δεις πρέπει να σου λιγοστέψει η ανάσα, να λιγωθείς, να βιώσεις ως άνθρωπος ότι  μπορείς να μοιραστείς..!

Ο έρωτας είναι η δύναμη της ζωής που συνδέει ό,τι είναι χωριστό, η μοναδική οικουμενική γλώσσα που μιλάμε όλοι... Κάθε μέρα! Ένα όμορφο παιχνίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Οι συγκινήσεις ανθίστανται στην ετυμηγορία του χρόνου. Ακόμα κι αρχίσουμε στις 14 Φεβρουαρίου θα τελειώσουμε στις 13 του ίδιου μήνα της επόμενης χρονιάς! Σε οποιανδήποτε ηλικία, η αληθινή σοφία έγκειται στο να ξαναερωτευτούμε με τον ίδιο μας τον σύντροφο ή με κάποιον άλλο. Τι υπάρχει πέρα από αυτή την απόλαυση αν όχι η προσδοκία μιας άλλης, τόσο ίδιας και τόσο διαφορετικής;
                                     


Η Καίτη Αναστασάκη, είναι αέναα ερωτευμένη με την τέχνη, την δημιουργία, την κεραμική. Οι δημιουργίες της, αποτελούν ουσιώδες μνημείο του συναισθήματος της ένωσης των ανθρώπων. Η καλλιτέχνης μας βάζει λαθραία, στη ζωή το πνεύμα του φανατισμού: ο κόσμος πρέπει να έχει χώρο και για τους φλογερούς και για τους συναισθηματικούς, και για τις πλατωνικές και για τις παθιασμένες σχέσεις, για όλους.
                                     


Στις δημιουργίες της Καίτης Αναστασάκη μπορούμε να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει, όταν την ίδια στιγμή τα έργά της, μας αφήνουν να το χαρούμε, όσο μοναχικοί, άστατοι, ντροπαλοί ή αχόρταγοι είμαστε, αρκεί να είμαστε ερωτευμένοι! Και έτσι η νοητική εξέγερση το θαύμα του έρωτα που δεν τελειώνει ποτέ, συμπλέουν με την δημιουργική επανάσταση της δημιουργού, που στην κυριολεξία δεν είναι ειρηνική. Είναι έντονη, είναι κόκκινη...
                   
                                                                         
''...Χαίρομαι κάθε στιγμή της δημιουργίας, από το πρόχειρο σκαρίφημα, το χάραγμα της γραμμής και της σπείρας, έως το τελικό συμπλήρωμα με χρώμα. Η διαδικασία με γεμίζει όσο το αποτέλεσμα το να παίρνεις στοιχεία που σε έλκουν, και μ’ αυτά να γεννάς κάτι καινούργιο...'' δηλώνει η Καίτη Αναστασάκη, που ''υπογράφει'' τα έργά της, τα οποία σαφώς δεν είναι μόνο κόκκινα, βάζοντας της σφραγίδα της, στην σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική κεραμική.
                                     


Στο ατελιέ-εργαστήριο-εκθετήριο, στο Μαρούσι, στη ''Μέκα'' της ελληνικής κεραμικής, εργάζονται δίπλα της δικοί της άνθρωποι και η ίδια, ως ''μαέστρος'' κατευθύνει τα δεξιοτεχνικά χέρια τους προς το σημαντικό, το τέλειο αποτέλεσμα!