Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Για μία ώριμη οδική κουλτούρα...


Η ενημέρωση και η εξοικείωση των μικρών μαθητών στα θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας, αλλά και η ευαισθητοποίηση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποτελούν σημαντικές ενότητες στο σχολικό πρόγραμμα των παιδιών.

Στο πάτημα Χαλανδρίου, ανάμεσα από Βριλήσσια και Μελίσσια, βρίσκεται το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου, όπου τη χρονιά που μας πέρασε, εκατοντάδες μαθητές (1.000 στον αριθμό), σχολικής και προσχολικής ηλικίας, καθοδηγήθηκαν στα πλαίσια της οδηγικής συμπεριφοράς.


Το Μάρτιο ξεκινούν τα μαθήματα, τα οποία θα γίνονται σε συνθήκες προσομοίωσης, με ηλεκτρικά αυτοκινητάκια που κινούνται σε πίστες,  με σήματα οδικής κυκλοφορίας. Μέσα από την κίνηση σ’ αυτές τις πίστες, δίνεται στους μαθητές μια ζωντανή απεικόνιση περιβάλλοντος οδικής κυκλοφορίας. Τα παιδιά μαθαίνουν «παίζοντας» με ηλεκτρικά αυτοκίνητα να «διαβάζουν» τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, να σέβονται την προτεραιότητα, να προσέχουν τους πεζούς, να παρκάρουν εκεί που επιτρέπεται και το σημαντικότερο να καταλάβουν πως σκέφτεται ένας οδηγός ώστε να προσέχουν, όταν περπατούν στην πόλη. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία είναι εξαιρετικά «ζωντανή» και αποδοτική και κερδίζει το άμεσο ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων.
                                                                                     

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής λειτουργεί με τμήματα 10 έως 45 παιδιών, ηλικίας έως 9 ετών. Η εκπαιδευτική ώρα διαρκεί περίπου 90 λεπτά και περιλαμβάνει 15 λεπτά σεμιναρίου και περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τον αριθμό τον παιδιών, διαδρομή με τα ειδικά οχήματα στην πίστα. Τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πόλο έλξης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων.  
Το κόστος συμμετοχής για την εκπαίδευση είναι 3 ευρώ/ανά παιδί. Για τα δημόσια σχολεία του δήμου Χαλανδρίου, η εκπαίδευση είναι δωρεάν.