Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Ο κόσμος να γίνει εικόνα


Αυτή η συνάντηση θα ξεκινήσει από το τέλος. Ανοίγω την πόρτα, αποχαιρετώ και βγαίνω στον κόσμο ύστερα από δύο ώρες γεμάτες χρώμα, μουσική και ποίηση. Ο Θοδωρής Κανελλόπουλος, δημιουργός του πρότζεκτ Μιλκ, μου μίλησε για το μαγαζί του. 
Πιο πολύ όμως, μιλήσαμε για Τέχνη...

Το Μιλκ έχει πάντα μια όμορφη βιτρίνα που σε καλεί να ανοίξεις την πόρτα και να μπεις. Από τις κρεμάστρες του κρέμονται ρούχα για άντρες, γυναίκες και παιδιά. Όλα μοναδικά, ζωγραφισμένα στο χέρι.
                                           

                                                                                    
«...Το Μιλκ ξεκίνησε ως χώρος στη Μεταμόρφωση. Στο Χαλάνδρι βρίσκομαι περίπου δύο χρόνια. Στην ουσία δουλεύω κυρίως με την τεχνική του απλικέ, δηλαδή με ένα κομμάτι ύφασμα ζωγραφισμένο, που ράβεται πάνω στο ρούχο και προσπαθώ όλο αυτό να το συνδυάσω και με υφάσματα. Για αυτό χρησιμοποιώ τον όρο «εικαστική ενδυματολογία...». Προσπαθώ να συνδυάσω την ζωγραφική όχι μόνο με το ρούχο αλλά και με το ύφασμα, κάνω δηλαδή μια σύνδεση της μόδας με τα εικαστικά». 
                           

Κάθε φορά η αφετηρία για τη δημιουργία ενός ρούχου μπορεί να είναι το ίδιο το ένδυμα ή η ζωγραφική. «...Προσπαθώ να βρω τον κοινό τόπο, την σύνδεση αυτών των δύο, η πρώτη ύλη είναι η ποίηση, ο συμβολισμός, η έκφραση, συνήθως χρησιμοποιώ το ρούχο σαν καμβά και μέσω αυτού προσπαθώ να εκφραστώ...». 
                                                  


Μπορεί όμως και εγώ να θέλω να βάλω πάνω σε ένα ρούχο κάτι δικό μου. Σε αυτή την περίπτωση ο Θοδωρής αναλαμβάνει να δημιουργήσει αυτό που ονειρεύομαι. Θα ζωγραφίσει το αγαπημένο θέμα του παιδιού σου στη σχολική του τσάντα και τα ρούχα της βάφτισης, αν δεν σε καλύπτουν οι κλασικές προτάσεις της αγοράς. 
      

Στις κρεμάστρες του θα βρεις τα ομορφότερα μωρουδιακά ρούχα, τα πιο ενδιαφέροντα γυναικεία φορέματα και τα πιο ευφάνταστα αντρικά t shirts. Το εικαστικό κομμάτι κάθε ρούχου απαιτεί από μερικές ώρες έως μία ολόκληρη βδομάδα για να ολοκληρωθεί και κάθε ένα είναι μοναδικό.

Φορώντας ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από κάποιο παιδικό όνειρο, θα εμφανιστώ στην επόμενη θεματική βραδιά που θα διοργανώσει ο Θοδωρής. Γιατί το Μιλκ είναι κατά βάση ένας μικρός πολυχώρος όπου έχουν λάβει χώρα βραδιές μουσικής, θεάτρου και παραμυθιών, εκθέσεις εικαστικές και φωτογραφίας και τα λεγόμενα Δείπνα που γίνονται σε κλειστό κύκλο και συνήθως είναι αφιερωμένα στην ποίηση που τόσο αγαπά ο ίδιος. Μέσα στο Μάρτιο θα γίνουν τα εγκαίνια μιας προσωπικής του εικαστικής έκθεσης με 12 προσωπογραφίες σε καμβά η οποία θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι. 
                  



«...Προσπαθώ να βρω μια λέξη ή ένα νεύμα, ή ένα ύφος, να «σκάψω» μέσα από αυτά τα πρόσωπα και να βρω αυτό που ζητάω. Στη συγκεκριμένη προσπάθεια έχει πολύ ενδιαφέρον η ίδια η διαδικασία της δημιουργίας...».

Αν δημιουργούμε για να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε, αν η συνάντηση μέσα από την Τέχνη είναι πιο σημαντική και από την ίδια την Τέχνη, τότε η μοναξιά που περιβάλλει τον καλλιτέχνη ενδύεται έναν παρηγορητικό μανδύα για να κυκλοφορήσει ανάμεσα στους ανθρώπους, προσπαθώντας να αναμειχθεί με το πλήθος. Κάπου, κάτω από αυτόν τον μανδύα συναντιώμαστε, ακουμπώντας στο χρώμα.

Milk
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι,
210 2810760

O τίτλος '' Ο κόσμος να γίνει εικόνα''
από το βιβλίο του Γιώργου Χειμωνά, ''Ο Βασιλιάς της Ασίας'' 


Αφροδίτη Φούντα / North Pages