Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Προσομοίωση συνεδρίασης ΟΗΕ


Ανοίγει την Πέμπτη η αυλαία του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (MSKMUN 2020), ένα τετραήμερο Συνέδριο Προσομοίωσης των συνεδριάσεων τού ΟΗΕ που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το 1ο  Γυμνάσιο Κηφισιάς, με την υποστήριξη του Δήμου Κηφισιάς.

Στο Συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή 450 μαθητές από σχολεία  Ελλάδας, Κύπρου, Βελγίου, Καζακστάν, Τουρκίας, Ιταλίας,  Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Ολλανδίας και του Τόκιο, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τους καθηγητές τους.

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο-προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Ο.Η.Ε. Είναι μια διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα που διδάσκει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα μέσα από τη δράση του Ο.Η.Ε. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1920 στην Αμερική ως Model League of Nations και σήμερα πάνω από 400.000 μαθητές από πολλές χώρες παίρνουν μέρος σε 500 διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές αναλαμβάνουν το ρόλο εκπροσώπων διαφόρων κρατών-μελών του Ο.Η.Ε., εξετάζουν συγκεκριμένα ζητήματα-προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο και προτείνουν λύσεις καταθέτοντας τα ψηφίσματά τους. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου προβλέπεται η δημιουργία επτά (7) θεματικών Επιτροπών ως εξής: Οικονομική, Περιβαλλοντική, Ανθρωπιστική, Αφοπλισμού, Πολιτική, Συμβούλιο Ασφαλείας και Ιστορικής Κρίσης.

Βασικό συστατικό των θεματικών Επιτροπών (Committees) είναι το debate όπου ο μαθητής-delegate καλείται να αποδείξει ότι οι προτάσεις-λύσεις του ψηφίσματός του θα επιφέρουν ικανά αποτελέσματα. Παράλληλα με τις επιτροπές, συγκαλείται και η Γενική Συνέλευση (General Assembly) στην οποία συμμετέχουν όλες οι θεματικές Επιτροπές. Η Γενική Συνέλευση εγκρίνει εκείνα τα ψηφίσματα των θεματικών Επιτροπών που θα αποτελέσουν τα τελικά ψηφίσματα, τις αποφάσεις δηλαδή, που θα πρέπει να εφαρμοστούν από όλες τις χώρες.