Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Οι ''τυφλοί'' κουτόφραγκοι...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Την ετοιμότητα που έδειξε ο κρατικός μηχανισμός της χώρας μας, στα μέτρα που έλαβε κατά της πανδημίας, υμνεί η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με πρόσφατο δημοσίευμα της.

Και ενώ από την μία γράφει για την σωστή αντιμετώπιση του ιού, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στους Έλληνες πολίτες που έδειξαν μια εξαιρετική προσαρμοστικότητα στα σκληρά μέτρα που τήρησαν και από την άλλη, δεν αποφεύγει τους περιττούς χαρακτηρισμούς. "...Η Ελλάδα ήταν σε μια απίστευτη ετοιμότητα λειτουργίας, σε αντίθεση με τα γνωστά κλισέ που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης του απείθαρχου και αυθάδη Έλληνα..." αναφέρεται στο κείμενο-αφιέρωμα η Le Figaro.

Συνεχίζει μάλιστα το δημοσίευμα ως εξής: ''...H χώρα που για καιρό κατηγορείτο για κακή διαχείριση του προϋπολογισμού της δεν προκαλεί πλέον πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, στην κρίση του κορονοϊού, αποτελεί ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα εκπλήσσει, και σήμερα έχοντας λιγότερα από 150 θύματα, σε πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων. Αυτή η χώρα μετατράπηκε από μαύρο πρόβατο, σε έναν καλό Ευρωπαίο μαθητή. Οι Έλληνες, γνωρίζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ακολούθησαν αμέσως τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν πολύ νωρίς. Σύνορα, σχολεία, καταστήματα ... όλα κλειδώθηκαν γρήγορα...''

Στην προσπάθειά μας να καταλήξουμε όμως, σε ένα συμπέρασμα για το αν το δημοσίευμα, ως κείμενο προβολής για την χώρα μας ήταν αρνητικό ή θετικό, εύκολα θα διακρίνουμε ότι δεν ήταν ούτε το ένα, μα ούτε και το άλλο! Ανοίγοντας βέβαια το επίτομο λεξικό του ''Ελευθερουδάκη'' στην σελίδα 853 (Pardonne moi), θα συναντήσουμε τη λέξη ...''σοβινισμός'' και θα επιβεβαιώσουμε αυτό που αρκετοί πιθανόν να γνωρίζουμε, ότι η συγκεκριμένη λέξη έχει γαλλική προέλευση ''chauvinisme'' και προήλθε από το όνομα του Γάλλου στρατιωτικού Νικολά Σοβέν (Chauvin), του οποίου ο παθολογικός θαυμασμός του για τον Ναπολέοντα, τον κατέστησε αντικείμενο χλεύης μεταξύ των συναδέλφων του.

Το 1831 ανεβάστηκε ένα κωμειδύλλιο υπό τον τίτλο ''Η τρίχρωμη κονκάρδα'' (La concarde tricolore), του οποίου ο ήρωας Chauvin και ένα άσμα, το κατέστησαν εξαιρετικά δημοφιλή, με αποτέλεσμα η λέξη να καθιερωθεί στη γαλλική γλώσσα και στη συνέχεια διεθνώς, για να εκφράσει τον φανατικό πατριωτισμό και γενικά την υπερβολική και φανατική εκδήλωση προς κάθε υπερτροφική μορφή πατριωτισμού. Σοβινισμός μπορεί επίσης να θεωρείται και η φανατική εξύμνηση κάθε όψης της εθνικής ζωής και η υποτίμηση και καταπολέμηση κάθε ξένου στοιχείου. Με άλλα λόγια, ο τυφλός εθνικισμός.

Αυτοί οι κεντροευρωπαίοι, άντε αν βάλουμε και την Γαλλία σε αυτό τον χάρτη, έχουν τεράστιο θέμα με την Ελλάδα. Ακόμα κι αν σε αυτή την δύσκολη εποχή, η ''συμπάθεια'' μετριέται με ανθρώπινες ζωές!

Η εφημερίδα Le Figaro είναι μία από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1826 ως εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Καθημερινή έγινε το 1866. Το όνομά της προήλθε από τον πρωταγωνιστή στο έργο του Pierre Augustin Caron de Beaumarchais Le Mariage de Figaro (Οι γάμοι του Φίγκαρο), έχοντας ως αρχικό σύνθημα την φράση Sans la liberté de blâmer, il n'est point d'éloge flatteur, που σημαίνει ''Χωρίς την ελευθερία της κριτικής, δεν υπάρχει έπαινος''. Είναι συντηρητική και πρόσκειται στη γαλλική δεξιά-κέντρο δεξιά. Η κυκλοφορία της καθημερινά είναι 350-400.000 φύλλα.