Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μάσκες VS προστίμων!


γράφει η Aνδρονίκη Παντιώρα

Στη διανομή 490.000 μασκών, προχώρησε η Ισπανική κυβέρνηση του Pedro Sánchez, πριν από λίγες ημέρες σε όλα τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μια λογική εφοδιασμού των Βάσκων πολιτών που επιστρέφουν από την εργασία τους και υπενθύμισης του γεγονότος ότι στις συγκοινωνίες είναι δύσκολο να κρατηθούν οι αποστάσεις, γεγονός που καθιστά τη μάσκα, απαραίτητη.  

Η διανομή του υλικού είχε προγραμματιστεί σε σταθμούς λεωφορείων και στάσεις, στο μετρό, στο τρένο και στο τραμ, πριν την ακύρωση των εισιτηρίων, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι ουρές. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμήνυε σε όλους τους τόνους, ότι η χρήση μάσκας δεν μας κάνει άτρωτους στο Covid-19 : ''...Είναι μια δράση περισσότερο ευαισθητοποίησης, η οποία λειτουργεί ως υπενθύμιση του τι πρέπει να κάνουμε και αυτό δεν είναι άλλο από το να αποφεύγουμε τη  σωματική επαφή με άλλους ανθρώπους και να εφαρμόζουμε ακραία υγιεινή...". 


Η συζήτηση για τη χρήση μάσκας έχει εξαντληθεί σε όλα τα επίπεδα, απαρχής της επιδημίας, με αμφιλεγόμενες επιστημονικές απόψεις σε όλα τα κράτη, παγκοσμίως. Στην Κίνα, σε πλήρη αποκλιμάκωση, είναι υποχρεωτική. Αναμφίβολα, το προτείνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το υλικό των μασκών είναι κατασκευασμένο από ένα είδος χαρτιού που χρησιμεύει ως εμπόδιο μεν στον ιό, βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων, αλλά από μόνο του είναι άχρηστο ως μέτρο πρόληψης, αν δεν σεβόμαστε όλα τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας.

Στη χώρα μας, λόγω του ότι εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, αρχίζουμε να γινόμαστε κάπως ευαίσθητοι με κάποιο θέμα, μόνο όταν η κρατική εξουσία προσπαθεί να το καθιερώσει στη λογική μας υπό την απειλή των προστίμων ή όταν βρισκόμαστε ως λαός υπό καθεστώς φόβου, στην περίπτωση της πανδημίας και των μέτρων σταδιακής υποχώρησης, ναι, κάνουμε χρήση μάσκας, όπως και των υπόλοιπων μέτρων προσωπικής υγιεινής. Μόνο που είναι αδιανόητο να φοράμε τη μάσκα για την προστασία μας και να τις πετάμε στο δρόμο, σκουπίδια. Πραγματικά, το πολιτιστικό μας επίπεδο αναρωτιέμαι αν διολισθαίνει ή αν δεν ήταν ποτέ ψηλά.