Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Στην πρώτη γραμμή!


ρεπορτάζ  Ανδρονίκη Παντιώρα, Πέτρος Καστορίνης

Καθαριότητα, υγιεινή, πολιτική προστασία και οικονομία, τομείς άμεσα συνυφασμένοι και συνδεδεμένοι όλο το διάστημα της έντονης κυκλοφορίας του ιού στον κόσμο, με την ισορροπία της ύπαρξής μας, στην κοινωνία, την καθημερινότητά μας. 

Τέσσερις άνθρωποι κλειδιά, μέσα σε δύο δήμους κατατεθέν των βορείων προαστίων, καταγράφουν μαζί μας τη διαχείριση της επόμενης μέρας, τη συνέχιση επί της ουσίας του ευαίσθητου έργου τους, μιλώντας ο καθένας ξεχωριστά, από την πλευρά του, για το πως θα αντιμετωπίσει την μετά καραντίνας εποχή.

Στο τιμόνι της αντιδημαρχίας οικονομικών, για το δήμο Αμαρουσίου, ένας πολυτάλαντος πολιτικός, εξέχων στέλεχος της Ν.Δ προερχόμενος από τη γ.γ του κόμματος, γνώστης του αντικειμένου των οικονομικών και με πολυετή εμπειρία στο στίβο της πολιτικής, ο Σπύρος Σταθούλης πιλοτάρει εξαιρετικά, έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικά δήμους της χώρας, καθώς στο κέντρο του, συγκεντρώνονται μαζικά, οι δυνατότερες επιχειρήσεις της χώρας. 
                                                                           

Οι ερωτήσεις είναι οι εξής και είναι κοινές για όλους:
Ποιες οι δράσεις του τομέα σας σε αυτή τη φάση της πρόληψης και προστασίας από τη μετάδοση του ιού; Με ποιο τρόπο ο δήμος θα συμβάλει στην οικονομική ανασύνταξη των ζημιών που έχουν προκληθεί στις τοπικές επιχειρήσεις;

Ο δήμος Αμαρουσίου δια στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου του, διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει όλους τους επαγγελματίες, με έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις στο Μαρούσι , με γνώμονα όμως να μην καταρρεύσει ο δήμος και να τηρηθούν οι ισορροπίες. Ο Σπύρος Σταθούλης, μας λέει ότι έχει βγάλει το υπουργείο διάφορες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δυνατότητας επιλογής για μείωση των δημοτικών τελών.

"Εμείς πήραμε μια απόφαση πλαίσιο, που θα εξειδικεύσουμε σε κατηγορίες. Απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου όλα τα κυλικεία σχολείων και των κοιμητηρίων και εμείς θα πάρουμε απόφαση και για τα κυλικεία αθλητικών χώρων και στις επαγγελματικές μισθώσεις του δήμου, θα εφαρμόσουμε το 60-40, όπως και στους ιδιώτες. Θέλουμε βέβαια, παρόλο του ότι είμαστε θετικοί, να κάνουμε μια μελέτη, για να εξετάσουμε τη δυνατότητα απαλλαγής από τα τέλη φωτισμού, καθαριότητας όλων των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές αυτό το διάστημα και να δούμε με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί όλο αυτό".


Γιώργος Παπαχρόνης: η ψυχή του δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, αλλά κυρίως με μια αστείρευτη δυναμική παρέμβαση, επί παντός επιστητού, ο Γιώργος Παπαχρόνης είναι ο άνθρωπος που όπως λένε και οι Αμερικάνοι ...to get the job done, που θα κάνει τη δουλειά, που θα φέρει εις πέρας αυτό που χρειάζεται να γίνει, που θα κάνει τη θεωρία πράξη, θα δρομολογήσει τη σκέψη, τον προγραμματισμό. Είναι ο ίδιος που εν μία νυκτί, ξήλωσε όλες της αφίσες στη λεωφόρο Μεσογείων.

Ο τομέας του απαιτεί επαγρύπνηση και ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο. Ο ίδιος, φύσιν έτοιμος, υπερβάλλει εαυτόν για τη "σωστή" λειτουργία του δήμου. Γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. "Η καθαριότητα είναι ένα καθημερινός αγώνας. Στην περίοδο της καραντίνας, δώσαμε προτεραιότητες και απολυμαίναμε εκεί που μαζευόταν ο περισσότερος κόσμος, πάρκα, πλατείες. Έχουμε περάσει 4 ή 5 φορές όλα τα δημοτικά κτίρια. Περνούσαμε σε όλους τους μεγάλους δρόμους ρίχνοντας νερό και αντισηπτικά και καθαρίζαμε. Ζήσαμε πρωτόγνωρα πράγματα. Ο ρόλος όμως της καθαριότητας, παραμένει ο ίδιος και στην επόμενη ημέρα. Εμείς δεν αλλάζουμε τίποτε", μας λέει ο Γιώργος Παπαχρόνης. "Συνεχίζουμε το ίδιο αυστηρό πρόγραμμα. Πιθανόν όμως, να ζούμε με το φόβο". 


Επαμεινώντας Κατσίγιαννης: Δεν περνά απαρατήρητος! Με την πυγμή του και την αυστηρότητά του, διοικεί τον τομέα της καθαριότητας, της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος για το δήμο Αμαρουσίου, μια απαιτητική, καθημερινή δραστηριότητα, που ζητά το 100% της ενέργειας και των ανθρώπινων δυνατοτήτων για την ειδικότητά του.

Υπηρετώντας το Μαρούσι 14 συνολικά χρόνια από διάφορες θέσεις, έχει στη διάθεσή του όλη τη "δύναμη" της καθαριότητας, δεν σταματά παρόλ' αυτά να ευχαριστεί κάθε στιγμή όλους τους εργαζόμενους στο δήμο, σε όλες τις θέσεις, στον τομέα του, καθώς είναι οι άνθρωποι αυτοί που παράγουν σημαντικότατο έργο καθημερινά και είναι εκτεθειμένοι και στον ιό. Το Μαρούσι είναι τεράστιος δήμος. Εδρεύουν χωροταξικά σε αυτόν 5 μεγάλα νοσοκομεία και 7 γηροκομεία και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Επαμεινώντας Κατσίγιαννης ζητά και από τους δημότες να βοηθήσουν στο έργο της καθαριότητας των δήμων, συμβάλλοντας με την καλή πρακτική τους, στην διατήρηση της καθαριότητας των εξωτερικών χώρων και της τάξης του περιβάλλοντος.    


Μπάμπης Μπονάτσος: Μοναδικός! Οργανωτικός, απόλυτος με τα νούμερα, αγαπητός, συμπαθής, άνθρωπος της προσφοράς και της ..."ζήτησης". Ο Μπάμπης δεν είναι χθεσινός, είναι ο άνθρωπος του Ψυχικού, ο άνθρωπος που αγαπά την πόλη του, που συμμετέχει στα κοινά και στέκεται δίπλα, όπου παρίσταται ανάγκη. Η ψηφιακή άλλωστε ανασυγκρότηση του δήμου, ήταν από τις θετικές επιπτώσεις, η οποία και αυτή ήρθε για να μείνει. 

Η εξυπηρέτηση των πολιτών ηλεκτρονικά ήταν σημαντικότατη αυτό το διάστημα και μεταξύ όσων συζητήσαμε με το Μπάμπη Μπονάτσο στη συνάντησή μας, πρώτη επίσημη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η ηλεκτρονική αναβάθμιση των συστημάτων του δήμου, ήταν και ο στόχος του νέου δημάρχου, αλλά και του ιδίου του Μπάμπη Μπονάτσου, ευθύς εξαρχής, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του δήμου, δημιουργία φορολογικής αποθήκης. Είναι κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί. "Ο Κορονοϊός θα μας αφήσει και καλά και άσχημα κατάλοιπα", λέει ο Μπάμπης. 

"Οικονομικά, ο δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, έχει ένα σφιχτό προϋπολογισμό, όπου οι έκτακτες δαπάνες του Κορονοϊού, έχουν βγάλει τον προγραμματισμό εκτός badget, επιβαρύνοντας με τα έξοδα της καθαριότητας, που είναι μεγάλα. Ισχύει η επέκταση χώρου των καταστημάτων εστίασης. Στην αρχή συζητιόταν το θέμα να λειτουργήσει υπό τη διακριτική ευχέρεια του κάθε δημάρχου, τελικά, αναμένουμε για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου".