Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Η ανθισμένη ιστορία!


επιμέλεια / φωτογραφίες  Πέτρος Καστορίνης

Μία φορά κι ένα καιρό, το μακρινό 1885 η γραμμή του προαστιακού σιδηρόδρομου επεκτάθηκε έως την Κηφισιά. 
Κι έτσι ο πρώτος προαστιακός σιδηρόδρομος της Αττικής, ένωνε το Λαύριο, μέσω της Αθήνας με την Κηφισιά.

Η αναβάθμιση της περιοχής του τότε αλλά και ως σήμερα τερματικού σταθμού κρίθηκε ενδεδειγμένη. Στο παρακείμενο κτήμα 25 στρεμμάτων δημιουργήθηκε το ''Άλσος της Κηφισιάς'', σχεδιασμένο με την Γαλλική-συμμετρική-τεχνοτροπία. Σχεδιασμός που παραμένει και σήμερα ίδιος!
                           

Ο Κωνσταντίνος Γουλιμής (Δικηγόρος και ερασιτέχνης βοτανολόγος) είχε την ιδέα για μία έκθεση λουλουδιών όπου κυρίες της εποχής, μάζευαν λουλούδια από τους κήπους οι κηπουροί λαχανικά και νέα φυτά από τα περιβόλια τους και τα παρουσίαζαν στην ''Ανθοκομική έκθεση'' στο ''Άλσος της Κηφισιάς''. Ήταν η γιορτή της πόλης, γιατί ήταν η πόλη των ανθόκηπων. Η πρωταρχική σημασία και η φιλοσοφία του θεσμού, ήταν να συγκεντρωθούν οι φιλανθείς και να ανταλλάξουν πληροφορίες για τα λουλούδια και τα νέα φυτά.
   

Έως σήμερα, το ''Άλσος της Κηφισιάς'' είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις Ανθοκομικές εκθέσεις του Δήμου Κηφισιάς, που πραγματοποιούνται κάθε Μάιο, με μια μικρή διακοπή από το 1940 έως το 1955, εξαιτίας του πολέμου. Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει καίρια την αγοραστική δύναμη του επισκέπτη της Ανθοκομικής Έκθεσης ήρθε και η πανδημία! Όμως η ιστορία δύσκολα μπορεί να σταματήσει, ο Covid-19 βρίσκετε πλέον υπό έλεγχο και λίγο πριν την αποδόμηση του! Έτσι απέναντι στο θα γίνει δεν θα γίνει, η επιτροπή λοιμωξιολόγων έδωσε το πράσινο φως και η 66η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς 2020 στις 29 Μαΐου όπου ανοίγει τις πύλες της!